Cum te poți trezi fără banii „puși la ciorap”

 

Poliția cărășeană avertizează: Mare atenție la oportunitățile de investiții promovate prin intermediul platformelor de socializare!

 

Infractorii cibernetici își perfecționează în mod constant metodele și tehnicile de a atrage potențialele victime, devenind cât se poate de credibili. Un mod de operare des întâlnit, semnalează Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin (IPJ), este acela prin care, „după accesarea unei oferte de investiții promovată pe o rețea de socializare, persoane necunoscute îi abordează pe cei care au acces respectiva reclamă, unde și-au completat datele personale, ex. nume, număr de telefon, iar prin intermediul unei aplicații de telefonie mobilă și sub pretextul că ar fi consultanți de investiții, îi determină să instaleze aplicații prin care persoanele vătămate le permit infractorilor accesul la telefon, și implicit la toate aplicațiile instalate pe telefon, inclusiv aplicația bancară”.

 

Drept urmare, spun polițiștii, fiți vigilenți când dați click pe un anunț sponsorizat care vă apare pe pagina de socializare! Poate fi vorba despre reclame plătite care vă îndeamnă să tranzacționați acțiuni la companii de stat și site-uri false, care promit câștiguri imediate în numele companiilor. Acestea pot constitui tentative de înșelăciune și fraudă, prin care anumite persoane care se află în spatele acestor anunțuri urmăresc să determine potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ele, sub pretextul unor investiții extrem de rentabile.

 

Infractorii cibernetici se folosesc de obicei de imaginea unor instituții publice, de presă sau bănci, chiar și de numere de telefon aparținând unor instituții bancare,  pentru a crea falsa impresie că oferta lor este una legitimă. Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către un articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing.

 

Un alt mod de înșelăciune, potrivit IPJ Caraș-Severin, este acela prin care, în calitate de presupuși reprezentanți ai unei unități bancare, infractorii contactează victime și le anunță că li s-au aprobat cererile pentru credite de nevoi personale. Numărul folosit de autori este chiar cel postat de bănci pentru contactarea lor, pe site-ul oficial. De asemenea, autorii cunosc și numele, prenumele și domiciliul persoanei vătămate și insistă pe aprobarea  creditelor bancare, deși persoanele în cauză nu au solicitat în prealabil, contractarea de credite bancare. În alte situații, apelurile sunt efectuate de pe numere de telefon asemănătoare cu cele ale unităților bancare (diferă o cifră sau două).

 

„Pe lângă informarea despre un presupus credit de nevoi persoanele aprobat, apelantul poate pretinde că există o plată suspectă și solicită informații personale, datele de pe card și codul de securitate pentru a anula acea tranzacție. Este important să rețineți că instituțiile bancare nu vă vor solicita niciodată informații personale sau coduri de securitate prin telefon sau mesaje SMS! Verificați întotdeauna autenticitatea apelurilor sau mesajelor primite, în special atunci când sunt implicate sume mari de bani sau date sensibile.”, transmit reprezentanții IPJ Caraș-Severin.

 

Recomandări pentru a preveni efectuarea unor tranzacții frauduloase prin accesarea unor pagini de phishing

 

  • Fiți foarte atenți la denumirea și mai ales adresa URL a paginii web pe care o accesați! De cele mai multe ori, paginile clonate au o denumire asemănătoare, dar nu identică cu cea originală. Fie lipsește o literă, fie apare o cratimă în plus, orice detaliu contează!

 

  • Evitați să accesați link-urile din postările sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogățire.

 

  • Nu furnizați date personale, de autentificare ale conturilor sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană.

 

  • Dacă trebuie să primiți bani, IBAN-ul este cel ce trebuie comunicat.

 

  • Citiți cu atenție, înainte de a deschide, orice mesaj sau fișier care pare a fi transmis de la bancă.

 

  • Sesizați imediat instituția bancară dacă ați introdus, pe astfel de site-uri, date de card sau de autentificare la conturile de internet banking.

 

  • Dacă ați fost victima unei astfel de fapte, anunțați cea mai apropiată unitate de poliție!

 

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available