În ultimii ani, rata mortalității infantile în Caraș-Severin a scăzut semnificativ. Plasat în 2018 în Top 5 național după numărul mare de decese ale nou-născuților, județul nostru a ajuns în doi ani la polul opus al ierarhiei!
Institutul Național de Statistică (INS) a făcut cunoscute zilele trecute datele oficiale pe 2020 privind mortalitatea copiilor care nu au apucat să împlinească nici măcar un an. Reprezentanții Organizației Salvați Copiii remarcă faptul că, deși rata mortalității infantile este în ușoară scădere în ceea ce privește media pe țară, de la 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuți vii în 2020, disparitățile dintre județe sunt mari: în județul Satu Mare, de exemplu, rata mortalității copiilor sub un an este de aproape cinci ori mai mare decât în București.
Potrivit INS, două județe depășesc rata de 10 la mie în ceea ce privește copiii care au murit înainte de a împlini un an: Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuți vii, Tulcea – 10‰. În topul județelor cu cea mai mare rată a mortalității infantile, cele două sunt urmate de Olt – 9,6‰, Mureș și Suceava – 8,2‰, Covasna – 8,1‰, Harghita – 7,7‰, Mehedinți – 7,6‰.
La polul opus, cu cele mai mici rate ale mortalității infantile în anul 2020, se află capitala, cu 2,4‰, și județele Vaslui – 3‰, Buzău – 3,4‰, Iași – 3,6‰, Vrancea – 3,9‰ și Caraș-Severin – 4,1‰. În 2018, județul nostru înregistra o rată a mortalității infantile de peste două ori mai mare: 8,9 decese la mia de nou-născuți. Celelalte județe din Regiunea Vest aveau rate mult inferioare: 4,2 – Timișul, 4,5 – Aradul, 5,1 – Hunedoara. În doar doi ani, situația s-a schimbat, astfel că, potrivit datelor pe 2020 anunțate de INS, toate aceste județe au rate mai mari decât Caraș-Severinul: Timiș – 4,3, Hunedoara – 5,2, Arad – 5,8.
Aproximativ 10% dintre bebelușii care vin pe lume în maternitățile spitalelor din Caraș-Severin, potrivit statisticilor, se nasc prematur, astfel că viața lor depinde de aparatele la care sunt conectați. În ultimii ani, pentru mulți dintre ei diferența dintre viață și moarte a făcut-o Organizația Salvați Copiii, care a donat spitalelor din Banatul Montan aparatură și echipamente – de la incubatoare de transport până la ecografe sau infuzomate – în valoare de peste 150.000 de euro. Principalul beneficiar a fost Spitalul Județean de Urgență Reșița, cu peste zece aparate, dar au fost făcute donații și maternităților de la Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă.
În ultimii 11 ani, Salvați Copiii România a investit peste 7 milioane de euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 140.000 de copii. „O parte din aceste fonduri a fost colectată prin solidaritatea socială, a celor care au înțeles că sprijinirea spitalelor din România este o prioritate socială. Pentru că viața și sănătatea copiilor depinde de investiția pe care o facem în unitățile medicale, Salvați Copiii România lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: modernizarea și dotarea cu echipamente performante a maternităţilor și secțiilor de pediatrie din România.”, transmit reprezentanții Salvați Copiii.
Persoanele care doresc să se implice în sprijinarea acestei organizații pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit pe adresa sustinator@salvaticopiii.ro, pentru dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie din România cu echipamente medicale performante. Termenul limită de depunere este 25 mai 2022, iar formularul se poate descărca de pe site-ul www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.