Edilul Ioan Popa anunță, de Ziua Națională, demararea procesului de restaurare a Crucii lui Herglotz – monumentul care protejează Reșița de aproape 150 de ani

 

Monumentul cunoscut sub denumirea de Crucea lui Herglotz a fost ridicat în anul 1874, în memoria evenimentelor şi a victimelor din Reșița din timpul Revoluţiei de la 1848 – o etapă din istoria Reșiței în drumul spre construirea României Mari.

 

Monumentul – o cruce metalică de mari dimensiuni confecționată în uzinele reșițene la inițiativa familiei lui Georg Herglotz, fost conducător al Bürgergarde, Garda civică a Reşiţei -, a fost amplasat, pe 29 iunie 1874, în cel mai înalt punct al Reșiței, care a căpătat, ulterior, denumirea cunoscută și astăzi – Dealul Crucii.

 

Istoria acestui monument – extrem de interesantă, dar foarte puțin cunoscută – este prezentată de primarul Reșiței, Ioan Popa, pe pagina sa de socializare: „În jurul acestui deal a fost organizată ultima fortăreață a Reșiței în perioada confictului de la 18 decembrie 1848, în contextul revoltei naționaliste a burgheziei europene, desfășurată în anii 1848-1849, care a generat o sumă de revoluții, cunoscute sub denumirea de «Primăvara popoarelor», îndreptate împotriva ordinii încă supranaționale stabilite de Congresul de la Viena (1814-1815). La mai mulţi ani după desfăşurarea acestor evenimente sângeroase, la îndemnul familiei Herglotz, muncitorii reşiţeni au ridicat pe acest deal o cruce de dimensiuni foarte mari, întâi din lemn, apoi, în 1874, din metal. De atunci, locul respectiv poartă numele Dealul Crucii, în amintirea victimelor căzute şi a distrugerilor suferite. Se spune că acest monument a protejat orașul, pentru că Reșița nu a mai suferit nicio distrugere comparabilă cu cea din timpul revoluţiei de la 1848, nici în timpul celor două războaie mondiale, deşi era centru industrial de primă importanţă, Reşiţa nu a fost supusă bombardamentelor aeriene”.

 

În prezent, Primăria Reșița are în lucru un proiect ce vizează punere aîn valoare a monumentului și a întregii zone. „Pentru că avem o obligație să ne cinstim istoria și să o facem cunoscută pentru generațiile următoare, am demarat, alături de doamna arhitect Ioana Mihăescu și alți colaboratori, procesul de restaurare a acestui important monument. Crucea lui Herglotz va fi reabilitată, iar zona va deveni mult mai ușor accesibilă pentru cei ce doresc să o viziteze”, informează edilul Ioan Popa.

 

Anunțul, făcut chiar de Ziua Națională, este însoțit de un mesaj al primarului Reșiței pentru românii de pretutindeni: „Dragi români, astăzi este ziua în care, împreună, ne sărbătorim țara. Îndemnul meu pentru dumneavoastră este să fim în fiecare zi BUNI ROMÂNI, oriunde ne aflăm! La mulți ani, România! La mulți ani, români!”.

 

 

Sursa foto: facebook Ioan Popa

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available