Edilul Ioan Popa, mulțumit de austriecii și turcii care lucrează pentru Reșița. Mega-proiectul ce vizează reintroducerea tramvaielor este în grafic

 

Cel mai mare proiect de modernizare a infrastructurii rutiere derulat în ultimii 30 de ani în Caraș-Severin, cel de reintroducere a transportului electric în Reșița, prinde contur. În timp ce firma austriacă PORR a avansat cu șantierul deschis pe principala arteră rutieră a orașului, nici turcii de la Durmazlar nu au stat degeaba – au fabricat, deja, prima garnitură de tramvai care va rula pe noua cale pregătită de austrieci.

 

Primarul Reșiței, Ioan Popa, este mulțumit de modul în care se derulează proiectul de mobilitate urbană ce vizează modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat, inclusiv achiziția de mijloace de transport – tramvaie și autobuze electrice. În valoare totală de aproximativ 100 de milioane de euro, proiectul este finanțat din fonduri europene și trebuie finalizat până în decembrie 2023, iar ritmul impus până acum de constructor – firma austriacă PORR – îi dă speranțe edilului că termenul va fi respectat. „Ritmul lucrărilor este unul susținut. Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu administratorul PORR pe România, un austriac stabilit în țara noastră de 20 de ani, cu care am stat mult de vorbă pe fiecare detaliu de lucrări. Noi suntem mulțumiți, pentru că sunt în grafic, chiar puțin avansați față de ce și-au asumat. Dânșii au înțeles exact preocuparea noastră, să încercăm să finalizăm în decembrie 2023, și, în consecință, lucrează ca atare”, a declarat primarul Ioan Popa.

 

O altă veste bună dată de primarul Ioan Popa este că și firma Durmazlar din Bursa (Turcia), care a câștigat licitația derulată prin Ministerul Dezvoltării pentru livrarea a 13 tramvaie bidirecţionale, s-a apucat de treabă și prima garnitură a fost fabricată: „Primul tramvai este deja în picioare. Noi am primit invitație să mergem în octombrie în Turcia să îl vedem fizic și apoi, în noiembrie, tramvaiul să ajungă în România. Am stabilit că îl vom ducem la Timișoara, unde să intre în probe pe calea de rulare. Celelalte vor apărea succesiv anul viitor, în aprilie, iunie, august. Pentru că nici nu avem unde să le punem deocamdată, nu ne-am grăbit. Turcii și-au făcut treaba foarte bine. Din ce am văzut în poza pe care ne-au trimis-o, e ceea ce ne-am dorit”. Cele 13 tramvaie bidirecționale, cu o capacitate de transport totală de minimum 92 de locuri fiecare, au costat aproximativ 25 de milioane de euro.

 

Totodată, a fost scos la licitație și ultimul lot din cadrul proiectului – „Platforme/stații – terminal intermodal local în zona Muncitoresc ca nod de mobilitate urbană intermodală pentru optimizarea transportului public în municipiul Reșița” – după reactualizarea devizului general. „Stația intermodală este în licitație. Sperăm să avem ofertanți aici. Au fost câteva solicitări de clarificări. Am actualizat prețul și cred că nu vom avea probleme aici”, a precizat primarul. Valoarea totală a investiției a fost actualizată la aproximativ 20 de milioane de euro.

 

Explicație foto: 5 aprilie 2022, momentul semnării contractului de 269 milioane de lei cu PORR Construct

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite