Florin Cîțu, desemnat premier de președintele Klaus Iohannis. Guvernul PNL-USR PLUS-UDMR, învestit până-n Crăciun!

Florin Cîţu este noul premier desemnat. Acesta are la dispoziţie zece zile pentru formarea Guvernului, însă intenţia coaliţiei de centru-dreapta care îl susţine este ca noul Executiv să fie validat în Parlament mâine seară.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în această seară, că l-a desemnat pe actualul ministru de Finanţe, Florin Cîţu, să formeze noul Guvern. Anunţul a venit la capătul a două runde de consultări cu partidele parlamentare. Florin Cîţu a fost propunerea coaliţiei de centru-dreapta formată din PNL, USR PLUS şi UDMR.

„Am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu formațiunile reprezentate în noul Parlament al României. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze și s-au cristalizat. Între timp, o coaliție formată din PNL, USR PLUS și UDMR a fost formalizată și a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României, și astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formațiunilor care formează coaliția de centru-dreapta s-au prezentat împreună și au propus un candidat pentru poziția de prim-ministru. Așadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîțu pentru poziția de prim-ministru”, a declarat şeful statului.

Premierul desemnat, Florin Cîțu, a transmis că este gata să îşi asume guvernarea în acest moment foarte dificil. „Ştiu că România trece printr-o perioadă dificilă şi vreau să le garantez românilor că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată. România trece printr-o criză dublă: de sănătate şi economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate cu pierderi cât mai puţine pentru români şi să reaşezăm România pe picioarele ei. Vreau să vin în faţa dumneavoastră cu o echipă de profesionişti. Fiecare minister şi fiecare ministru va avea obiective clare din partea premierului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire”, a declarat Florin Cîţu. De asemenea, premierul desemnat l-a asigurat pe preşedintele Klaus Iohannis că vor avea un parteneriat onest pentru dezvoltarea României.

După ce ieri au semnat acordul noii coaliții de guvernare, liderii celor patru formaţiuni, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor, s-au prezentat împreună la consultările de astăzi de la Palatul Cotroceni.

„Am luat această decizie de a participa împreună la consultări pentru că din momentul alegerilor am decis să formăm o coaliție de centru-dreapta care să ofere un Guvern României într-un timp cât mai scurt, care să aibă capacitatea de a face marile reforme de care România are nevoie şi capacitatea de a dezvolta România. I-am prezentat președintelui acordul de coaliție și voința noastră comună de a lucra împreună pentru binele României. Suntem pregătiți să derulăm toate procedurile pentru învestirea Guvernului în cel mai scurt timp”, a declarat la finalul consultărilor preşedintele PNL Ludovic Orban, proaspăt ales președinte al Camerei Deputaților.

Mai multe detalii au oferit cei doi lideri ai Alianţei USR PLUS. Dacian Cioloş a precizat că programul de guvernare al coaliţiei a fost finalizat. „Vrem să începem guvernarea cât mai repede și să avem un guvern învestit cât mai repede, săptămâna aceasta. I-am propus președintelui să lucrăm împreună, în parteneriat, această coaliţie de guvernare şi dânsul pentru că România va avea nevoie de reforme. Pe foarte multe lucruri ne-am pus de acord, le veți vedea în programul de guvernare, și sunt lucruri pe care mai urmează să le mai discutăm, reforme pe care noi ni le-am propus și pentru care vom solicita sprijinul partenerilor în Parlament. Suntem gata să începem, suntem o echipă care s-a sudat în aceste zile în care am avut negocieri intense. Chiar dacă unora li se pare că am trenat, să formezi un guvern şi să finalizezi un program de guvernare serios şi consistent în mai puţin de două săptămâni este o performanţă. Din acest punct de vedere cred că începem cu dreptul şi construim începând de astăzi un parteneriat între Parlament, Guvern şi Președinție pentru a pune în aplicare un program de reforme pentru România”, a declarat Dacian Cioloş. La rândul său, Dan Barna a subliniat faptul că această coaliţie formată de PNL, USR PLUS şi UDMR „nu este o coaliție bazată pe un entuziasm năuc, bucuroși că s-a întâmplat, ci este o coaliție care își asumă responsabil ceea ce va urma în lunile și anii următori pentru România. Dincolo de programul de guvernare pe care îl vom prezenta mâine, sunt câteva reforme care trebuie să se întâmple în România, pe care electoratul le aşteaptă și noi așteptăm sprijinul şi susţinerea domniei sale pentru ca aceste reforme să devină realitate chiar dacă ele nu sunt explicit menționate în programul de guvernare. Am convenit că acest efort, acest tur de forță din aceste zile, fără precedent în istoria de 30 de ani a României, este de fapt mesajul unei alinieri de voințe de care România are nevoie pentru a avea o guvernare stabilă şi funcţională în anii şi în lunile care urmează”.

Şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că intenţia noii coaliţii este de a colabora pe termen lung, pentru următorii patru ani: „Avem o responsabilitate uriașă. Avem o oarecare experienţă de alucra în coaliţie, în echipă, şi sunt convins că acestă perioadă care urmează, cu eforturile necesare, prin colaborare şi prin creşterea gradului de încredere, va însemna un lucru bun pentru România. Sunt optimist astăzi pentru că după câteva zile am reușit să formăm o echipă și un program de guvernare şi sunt convins că mâine seară, după votul Parlamentului, România va avea un guvern nou și vom începe munca imediat după învestirea Guvernului”.

Mâine va avea loc audierea în comisiile parlamentare a membrilor Cabinetului Cîțu, liderii coaliției guvernamentale propunându-și ca votul de învestitură să fie dat în a doua parte a zilei. Mâine seară, potrivit premierului desemnat, ar urma să aibă loc și prima ședință a noului Executiv.

Sursă foto: arhivă b1.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite