Parlamentarii din Forța Dreptei solicită convocarea Comisiei pentru drepturile omului pe tema abuzului și tratamentelor inumane din centrele pentru persoane vârstnice din Ilfov.
Deputații Ludovic Orban, Antonel Tănase, Violeta Alexandru și Ion Ștefan, din Forța Dreptei, care sunt membri ai Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaților, au adresat în 10 iulie conducerii comisiei o solicitare de convocare a acestui for pe tema abuzului și tratamentelor inumane din centrele pentru vârstnici din județul Ilfov.
Concret, parlamentarii din Forța Dreptei propun audierea în această comisie, care are atribuții în ceea privește apărarea drepturilor omului și exercitarea controlului parlamentar în acest domeniu, a tuturor celor implicați în cazul abuzurilor din centrele pentru vârstnici. De asemenea, este propusă invitarea reprezentanților organizaţiilor neguvernamentale care cunosc, prin activitatea specifică, realitățile din teren, respectiv a entităților media care au făcut o anchetă amănunțită în aceste centre.
Semnatarii mai cer președintelui Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaților să obțină din partea Biroului Permanent al Camerei Deputaților acordul pentru ca activitatea acestui organism să se desfășoare pe toată durata vacanței parlamentare.
„Forța Dreptei solicită convocarea de urgență a unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaților care să aprobe constituirea comisiei parlamentare de anchetă, inițiată de deputații membri ai Forța Dreptei și ai USR, și care să decidă funcționarea acesteia pe perioada vacanței parlamentare.
Miercuri, 12 iulie a.c., a fost înaintată Biroului Permanent al Camerei Deputaților propunerea de înființare a unei comisii de anchetă care vizează activitatea din centrele sociale, solicitare întemeiată pe prevederile articolului 75 ale Regulamentului referitoare la inițierea unui astfel de demers de către minimum 50 de deputați din două grupuri parlamentare.
Pentru a elimina orice eventual pretext procedural invocat pentru a respinge solicitarea de constituire a comisiei de anchetă, inițiativa a fost semnată de 56 parlamentari membri ai Forța Dreptei, ai USR, precum și de un deputat care face parte din grupul parlamentar al PNL. De altfel, îi îndemnăm pe toți parlamentarii, indiferent de grupul politic din care fac parte, să susțină înființarea acestei comisii de anchetă, cu precădere pe cei din Partidul Național Liberal care au evitat să ia atitudine față de acest caz dramatic.”, se arată într-un comunicat de presă transmis astăzi de Forța Dreptei.
Partidul condus de Ludovic Orban consideră că este imperioasă înființarea acestei comisii de anchetă întrucât Parlamentul României nu poate rămâne impasibil la ororile prezentate în spațiul public din centrele sociale, respectiv tratamentele inumane aplicate vârstnicilor, unor persoane aflate în situații vulnerabile și în imposibilitatea de a se apăra.
„Guvernul și celelalte instituții publice responsabile au eșuat în a garanta drepturile fundamentale la care este obligat statul român, atât de Constituția României, cât și de convențiile internaționale la care suntem parte ca țară, care se referă la apărarea drepturilor omului, a integrității fizice și psihice a persoanei, la interzicerea torturii și a relelor tratamente. Este o situație care reclamă o analiză aprofundată la nivel parlamentar, necesară pentru a identifica mecanismele instituționale și legislative eficiente pentru a preveni pe viitor repetarea unor noi astfel de orori. Refuzul de a da curs unui astfel de demers reprezintă, în fapt, o formă de complicitate la faptele comise în cele trei centre pentru vârstnici din județul Ilfov și o abandonare a mandatului primit din partea cetățenilor de către parlamentarii care s-ar împotrivi acestei inițiative.”, semnalează Forța Dreptei.