După ce au cumpărat Enel România, grecii de la Public Power Corporation (PPC) au încheiat un acord pentru a achiziționa și portofoliul de generare de energie regenerabilă al Evryo Group, din care face parte și sistemul hidroenergetic de la poalele Muntelui Semenic, de pe râurile Bârzava și Timiș, operat de TMK Hydroenergy Power.
Grupul grec PPC a anunțat, astăzi, 7 august, că a încheiat un acord obligatoriu, în valoare totală de aproximativ 700 de milioane de euro, cu Evryo Group, deținut de fondurile de investiții administrate de Macquarie Asset Management, pentru a achiziționa portofoliul de generare de energie regenerabilă deținut în România. Acesta este compus din 629 MW de energie din surse regenerabile în exploatare – 600 MW de energie eoliană, 22 MW de energie hidroelectrică, 1 MW de energie solară și 6 MW stocare în baterii în funcțiune – și aproximativ 145 MW active aflate în dezvoltare.
Printre activele Evryo Group care vor fi vândute grecilor de la PPC se regăsește și sistemul hidroenergetic din Caraș-Severin, operat de TMK Hydroenergy Power, ce include patru centrale hidroelectrice – Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova – precum și patru lacuri de acumulare cu baraje – Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu. În ultimii 20 de ani, aceasta este a patra tranzacție ce vizează sistemul hidro din apropierea Reșiței: în 2004, acesta ajungea la rușii de la TMK, odată cu achiziționarea Combinatului Siderurgic, patru ani mai târziu, în 2010, cehii de la CEZ au cumpărat pachetul de 100% de acțiuni ale companiei TMH Hydroenergy Power, valoarea tranzacției fiind de 19,8 milioane de euro, iar în martie 2021, TMK Hydroenergy Power alături de celelalte companii din Grupul CEZ au fost achiziţionate de fondurile de investiții administrate de Macquarie Asset Management din Australia.
Centralele hidrolectrice Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova au o capacitate instalată totală de aproximativ 22 MW, în urma procesului amplu de reabilitare încheiat în 2013. „Reabilitarea din 2013 a celor patru centrale hidroelectrice și a stației de pompare a implicat înlocuirea echipamentelor de generare – ansambluri de turbine, generatoare și pompe – și a echipamentelor asociate, care au inclus lucrări extinse de modernizare și adaptare, modernizarea și integrarea stațiilor de transformare, instalarea echipamentelor moderne de control și comandă și lucrări la infrastructura de generare”, transmit reprezentanții Evryo Group.
De asemenea, în ultimii ani, TMK Hydroenergy Power a dezvoltat două proiecte care au beneficiat de fonduri nerambursabile – Centrala Fotovoltaică Plutitoare de pe Lacul Grebla, prima de acest gen din țara noastră, și microhidrocentrala Breazova 2 – despre care reprezentanții companiei oferă următoarele detalii tehnice: „Primul sistem fotovoltaic plutitor din România are o capacitate de 1.000 kW și evidențiază beneficiile de mediu ale panourilor solare plutitoare, împreună cu sinergia dintre soare, apă și infrastructura electrică a companiei. Obiectivul principal al proiectului a fost reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și compensarea parțială a consumului intern din cadrul facilității hidro. Microhidrocentrala Breazova 2 este situată pe barajul Văliug, aflat în centrul sistemului de energie hidro, cu un volum de aproximativ 1 milion m³ și un debit anual de apă de 35 până la 50 milioane m³. Capacitatea instalată este de 0,367 MW, rezultând într-o producție anuală de aproximativ 1600 MWh”.
Pe lângă sistemul hidroenergetic din apropierea Reșiței, grecii de la PPC vor mai achiziționa de la Evryo Group și Parcul Eolian Evryo din Dobrogea, operat de companiile Tomis Team, MW Invest și Ovidiu Development. Încheierea achiziției se va realiza până la sfârșitul acestui an.
„Această achiziție reprezintă un nou pas semnificativ pentru strategia generală de creștere a Grupului PPC în Europa de Sud-Est. Accelerăm dezvoltarea producerii de energie din surse regenerabile în România prin dublarea portofoliului nostru de surse regenerabile în exploatare, mai ales cu energie eoliană și hidroenergie, diversificându-ne și mai mult mixul energie regenerabilă, cu active situate în cele mai căutate regiuni din România, cu viteze puternice ale vântului”, a declarat Georgios Stassis, președinte director general al Grupului PPC, ce are o vastă experiență în operarea proiectelor de energie regenerabilă, cu un portofoliu semnificativ de energie solară în Grecia.