De câteva zile un cetățean face greva foamei în fața clădirii Consiliului Județean Caraș-Severin. Omul susține că a lucrat pentru firma lui Ioan Crina și că nu ar fi fost plătit.
Un cititor, impresionat de povestea omului, ne-a trimis următoarea scrisoare deschisă:
„Cât valorează viața unui om aflat în greva foamei? Un salariu minim pe economie? Două? Un rest de bani pe care îi datorezi pentru munca prestată și pe care nu doriți să-i achitați din ambiție, domnule consilier județean?
Ce înseamnă prezența unui om aflat în greva foamei de peste 13 zile, care doarme în fața intrării administrației județene aflată în centrul orașului? Întrebări pe care orice om și le pune atunci când vede astfel de situații și nu trece indiferent pe lângă ele. Ion Muju, pentru că despre el este vorba (numele și detaliile le-am aflat din conversațiile cu dumnealui), un om cu mult bun simț și care nu a deranjat pe nimeni prin protestul manifestat, ne povestește că a lucrat pentru unul din consilierii județeni și a decis să intre în greva foamei, refuzându-i-se plata restului de bani cuveniți pentru munca prestată.
Dumnealui ne relatează că a fost mâna lui dreaptă și nici măcar nu a fost angajat cu forme legale, ceea ce, conform codului muncii, atrage amenzi contravenționale de o valoarea cumulată de până la 200.000 lei, bani pe care, din discuția dnului Muju cu dnul consilier județean, acesta ar fi dispus chiar să îi platească ITM-ului, numai să nu îi dea omului restul de bani cuveniți pentru munca prestată. Fiind sigur că nu are bani de judecăți (că așa e la noi, cel sărac rămâne păgubit că, de!, nu are!), dnul consilier l-a ignorat și luni când a fost la ședință și a trecut pe lângă el, dar și la apelările d-nilor Prefect, Președinte și alți demnitari care au încercat să discute cu dumnealui.
Dnul Muju a spus că el știe cu cine are de a face și că îi este foarte greu, mai ales că vor veni cele două zile libere când nu va fi nimeni să îi vadă protestul. A chemat acum două zile, prin bunăvoință, d-nul Prefect ambulanța să verifice starea dnului Muju, care l-a și ridicat pentru o examinare amănunțită, dar ce să și verifice și cadrele medicale? Omul nu a mâncat de două săptămâni! Ne-a spus dnul Muju de dinainte că și dacă vine ambulanța și îl ia, el se va întoarce tot aici, că va continua pașnic protestul, în speranța că își va recupera banii și că este conștient că dacă mâine ar pune mâinile pe piept, ar fi o satisfacție pentru d-nul consilier că s-ar scăpa de un ghimpe, dar nu renunță și cât poate va continua să își ceară dreptul cuvenit. Câți dintre noi am lupta la câte nedreptăți ni se fac? Da, parcă începem să îl admirăm pe om pentru voința puternică, nu? În fond, nu deranjează pe nimeni, nu? A…, da…, pentru cei care trec pe acolo, acest om ne amintește de unde plecăm toți sau, de multe ori, unde putem ajunge toți”, ne-a transmis la redacție unul dintre cititorii ziarului nostru.
L-am contactat telefonic pe consilierul județean PSD Ioan Crina, care ne-a spus: „doar n-o să scrieți despre asta acum?!”, probabil referindu-se la perioada de campanie electorală. Cumva i-am respectat dorința, n-am scris noi, ne scriu cititorii.
În discuția purtată, Ioan Crina spune că îl cunoaște pe acest om, că a locuit o perioadă în casa sa de la Câlnic, dar că nu ar avea salarii neplătite. De fapt, nici nu ar putea să fie plătit, pentru că nu ar avea acte. Din casă l-ar fi dat afară odată cu apariția coronavirusului, trimițându-l să-și facă testul (cine-ți face test dacă n-ai acte?). Cât privește datoriile, ar fi fabulații. Ce nu înțelegem noi este cum a fost angajat acel om dacă n-are acte. Numai că noi nu suntem de la Inspecția Muncii…