În Caraș-Severin, 5 din 1.000 de copii mor până să împlinească un an. Rata mortalității infantile a scăzut în ultimii zece ani

 

Nașterea prematură în maternități lipsite de aparatura necesară este principala cauză a deceselor bebelușilor. În urmă cu zece ani, Organizația Salvați Copiii România a demarat o campanie de reducere a mortalității infantile, în cadrul căreia secțiile de neonatologie din întreaga țară au fost dotate cu echipamente vitale pentru nou-născuții prematuri.

 

Potrivit statisticilor, aproximativ 10% dintre bebelușii care vin pe lume în maternitățile spitalelor din Caraș-Severin se nasc prematur și viața lor depinde de aparatele la care sunt conectați. În ultimii ani, pentru ei, diferența dintre viață și moarte a făcut-o Organizația Salvați Copiii care a donat secțiilor de la spitalele din Reșița, Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă  aparatură și echipamente în valoare de peste 150.000 de euro.

 

Când Salvații Copiii a demarat campania de dotare a maternităților din Caraș-Severin, în 2011, rata mortalității infantile în județ era de peste 10 la mia de copii născuți vii. În prezent, aceasta a scăzut la 4,7 la mie, sub rata medie înregistrată în Regiunea Vest (Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara), care este de 5,3 la mie, potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică. Regiunea Vest este a doua regiune cu cea mai mică medie a mortalității infantile din țară, după București-Ilfov. În județul Arad, rata mortalității infantile este de 6,4 la mia de copii născuți vii, în județul Hunedoara: 5,9 la mie, iar în Caraș-Severin și Timiș este de 4,7 la mie.

 

De la începutul campaniei de reducere a mortalității infantile, Salvaţi Copiii a ajuns în Regiunea Vest cu peste 116 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor și pentru susținerea tratamenentului și a intervențiilor de specialitate în diferite specializări pediatrice, în valoare totală de peste 700.000 de euro. La nivel național, Salvați Copiii a investit peste 6.800.000 de euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării cu 930 de echipamente medicale.

 

Pentru ca investițiile să poată continua, Salvați Copiii lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală pentru copii: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor, secţiilor de neonatologie, ATI și pediatrie. „Când am demarat programul de combatere a mortalității infantile, știam că ne așteaptă un drum lung. Am deschis centre în comunități vulnerabile și am pus bazele unui proiect ambițios de dotare a maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală. Ni s-au alăturat imediat medici dedicați și, treptat, susținători și parteneri sociali, pe care mizăm în continuare. Împreună am reușit să extindem programul și către spitalele de pediatrie. De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit, pentru că înseamnă construcție solidă”, a declarat președintele executiv Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite