„In Memoriam Constantin și Hadrian Daicoviciu”, online la muzeul din Caransebeș

 

Cea de-a 48-a ediție a Simpozionului Internațional „In Memoriam Constantin și Hadrian Daicoviciu”, una dintre cele mai longevive manifestări cu caracter istorico-științific din țara noastră, se desfășoară în perioada 15-17 noiembrie. 

 

Deschiderea ediției a 48-a a Simpozionului Internațional „In Memoriam Constantin și Hadrian Daicoviciu”, manifestare organizată de Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș și Consiliul Județean Caraș-Severin, va avea loc astăzi, 15 noiembrie, la ora 11.00. La fel ca în ultimii doi ani, simpozionul se va desfășura online, pe pagina de Facebook a instituției de cultură. În deschiderea simpozionului va fi prezentat filmul documentar „Lex Troesmensium (Comoara de la Troesmis)”, episod din seria documentară „Locuri, oameni și comori” realizată de Emilia Nicolaescu, difuzat în anul 2016, la TVR3, oferit de către prof. emerit dr. Ioan Piso din Cluj-Napoca.

 

„Manifestarea are trei secțiuni: arheologie, istorie și etnografie. Vor prezenta comunicări cercetători, istorici, etnografi și profesori universitari din Sibiu, Cluj Napoca, București, Timișoara, Reșița, Deva, Arad, Constanța, precum și din Polonia. Comunicările vor face referire la cele mai recente cercetări arheologice de pe teritoriul României, precum și la istoria medievală, modernă și contemporană, situația Banatului după cucerirea otomană din 1552, Trasee iluministe: Moscopole – Pesta – Arad și altele. De asemenea, la secțiunea de etnografie vor fi prezentate comunicări care fac referire la patrimoniul material și imaterial din acest vast domeniu”, informează organizatorii.

 

Originar din Căvăran (Caraș-Severin), sat care astăzi îi poartă numele, Constantin Daicoviciu a fost membru al Academiei Române și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în perioada 1957-1968. Fiul său, Hadrian, l-a urmat în cercetarea istoriei vechi a României și au semnat împreună câteva studii științifice.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite