În siguranță, de Paște! Pompierii şi poliţiştii cărăşeni vor fi la datorie în zilele de sărbătoare

 

Pompierii şi poliţiştii vor fi la datorie, în acest sfârșit de săptămână, când credincioșii ortodocși sărbătoresc Paștele. Echipajele de pompieri vor fi pregătite să intervină pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor implicate în diferite evenimente grave ce le pot pune viața în pericol și pentru acordarea asistenței medicale de urgență. De asemenea, poliţiştii vor acţiona cu efective suplimentare pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice.

 

În contextul sărbătorilor pascale, inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” au început deja acțiunile de control și informare la lăcașurile de cult din județul Caraș-Severin. „Aceștia au în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție și starea acestora, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Izabela Ciocoi.

 

Având în vedere numărul mare al credincioşilor care se vor îndrepta către lăcaşurile de cult pentru a participa la slujbele de Înviere, pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite, pompierii recomandă respectarea următoarelor măsuri:

 

 • Parcați autoturismele personale astfel încât să nu blocați căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale pompierilor!

 

 • Asigurați-vă că lumânarea se află în poziţie verticală şi că este fixată într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte!

 

 • Nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră!

 

 • Evitați deplasarea cu lumânări aprinse în autovehicule!

 

 • Nu puneți lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii!

 

 • Stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta și nu adormiţi cu lumânările aprinse!

 

 • În cazul izbucnirii unui incendiu în unitățile de cult, evacuarea din clădire trebuie făcută cu calm şi în ordine, iar evenimentul trebuie anunţat imediat la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!

 

Şi la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin au fost luate măsuri pentru intensificarea acţiunilor în intervalul 14 – 17 aprilie, când peste 150 de poliţişti din structurile de ordine publică, investigaţii criminale, investigare a criminalităţii economice, arme explozivi substanţe periculoase şi din alte structuri vor acționa zilnic în locurile aglomerate, în zona lăcaşelor de cult, în locurile unde se desfăşoară manifestări publice, precum şi pe principalele artere rutiere ale judeţului pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta siguranţa cetăţenilor.

 

„În această perioadă, vor fi folosite, în medie, zilnic, 70 de mijloace auto, iar pe principalele artere rutiere, poliţiştii vor acţiona cu aparatele radar, fixe și mobile, pentru prevenirea accidentelor rutiere şi combaterea excesului de viteză. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, prin efectivele de care dispune, este pregătit să răspundă prompt la orice sesizare sau reclamaţie a cetăţenilor, pentru asigurarea unui climat de siguranţă corespunzător în perioada Sărbătorilor Pascale”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Alina Boeru.

 

Pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, poliţiştii recomandă cetăţenilor să urmeze câteva sfaturi preventive:

 

 • Aveţi mare grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.!

 

 • Asiguraţi-vă că aţi încuiat locuinţa când plecaţi de acasă!

 

 • Nu permiteţi persoanelor necunoscute să intre în casa dumneavoastră, indiferent de pretextul folosit. Dacă se prezintă a fi reprezentanţi ai unor instituţii, societăţi etc., cereţi-le un document de legitimare!

 

 • Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de „chilipiruri” pentru că de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!

 

 • Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când va aflaţi în locuri publice!

 

 • Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere!

 

 • Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate; ei pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela!

 

 • Nu răspundeţi la provocări cu violenţă! Încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la 112!

 

 • Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice deoarece comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de aburii alcoolului!

 

 • Respectaţi toate regulile de circulaţie, fie că sunteţi pieton sau conducător auto, indiferent de cât de mult vă grăbiţi! Viaţa are prioritate!

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite