Suntem prezenți și pe

Actualitate

UPDATE. Încă un S.O.S. la SJU Reșița! Medicii de la ATI și Chirurgie cer echipamente de protecție și testarea tuturor pacienților!

Publicat cu

pe

Medicii de pe secțiile Chirurgie și ATI din cadrul SJUR atrag atenția că există riscul ca spitalul din Reșița să fie închis dacă personalul medical va fi contaminat cu COVID-19. Pentru a evita acest lucru, ei propun, într-o scrisoare deschisă adresată conducerii unității medicale, președintelui Consiliului Județean și primarului Reșiței, un set de măsuri urgente.

În momentul de față, personalul medical al Spitalul Județean de Urgență Reșița este expus, în permanență, riscului contaminării COVID-19 întrucât, în lipsa unui aparat de testare rapidă, este imposibilă trierea rapidă a bolnavilor cu COVID-19 de cei neinfectați.

Pentru a nu se ajunge în situații precum cele de la Suceava, medicii chirurgi și cei de la Terapie Intensivă propun „o strategie de implementat de către secțiile și compartimentele SJUR până la sosirera aparaturii de testare rapidă a COVID-19 promisă de Consiliul Județean pentru luna aprilie”.

În primul rând, bolnavii care prezintă urgențe majore și necesită internare imediată, neputând aștepta rezultatele testelor de la Timișoara, trebuie tratați ca și cum ar fi COVID-19 pozitiv. Adică, explică medicii, „se operează de urgență de către echipa anestezico-chirurgicală complet echipată pentru protecția față de COVID-19, după care îi plasăm în izolator ATI și vor fi îngrijiți de către echipe medicale cu echipament de protecție corespunzător. În funcție de rezultatul testului făcut la Timișoara, se va decide traiectoria ulterioară a pacientului în spital”.

La rândul lor, și bolnavii care nu reprezintă urgență imediată, dar necesită internare, ar trebui testați la prezentarea în Unitatea de Primiri Urgențe. În cazul lor, medicii propun ca, până la sosirea rezultatelor de la Timișoara, să fie supravegheați de către personalul UPU, în containere sau saloane speciale. În funcție de rezultat, cei pozitivi la COVID-19 vor fi internați la secția de Boli Infecțioase, iar cei negativi, pe secțiile de specialitate.

De asemenea, semnatarii scrisorii mai propun ca întreaga secție ATI precum și Oftalmologia să devină izolatoare de terapie intensivă.

Pe lângă aparate pentru testarea rapidă și precisă a COVID-19, medicii semnalează că mai este nevoie vitală de echipamente de protecție corespunzătoare, dezinfectanți, ventilatoare ATI, medicație specifică antiCOVID-19 și de susținere, monitoare, injectomate, butelii de oxigen fixe și portabile.

„Nu ne putem baza decât pe noi înșine!”, concluzionează cei 11 semnatari ai scrisorii deschise, printre care se numără medicii Gavril Soran, Adrian Măgureanu, Iulian Bura, Jaro Marșalic sau Romeo Dumitrescu.

UPDATE, ora 18.40

Semnalul de alarmă tras astăzi de medicii de la ATI și Chirurgie nu a rămas fără ecou. Managerul Spitalului Județean de Urgență, Alina Stancovici, informează că în această după-amiază a avut loc o întâlnire a conducerii unității cu medicii de pe cele două secții, președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, și primarul Reșiței, Ioan Popa.

În cadrul întâlnirii, Consiliul Județean și-a asumat răspunderea ca, pe lângă aparatura ce urmează a fi achiziționată pentru UPU, ATI și Cardiologie, să asigure și suportul financiar pentru toate nevoile pe care unitatea medicală le are, precum și pentru amenajarea secției ATI COVID-19 pe secția Oftalmologie.

De asemenea, Primăria Reșița se angajează să sprijine în continuare Spitalul Județean de Urgență, prin furnizarea unor echipamente de protecție și teste și cu tot ceea ce este necesar pentru a asigura funcționalitatea în perioada pandemiei cu noul coronavirus.

„Momentul întâlnirii de azi a fost unul benefic Spitalului Județean de Urgență Reșița, constructiv, și având o singură «culoare»: aceea a sănătății comunității din Reșița și Caraș-Severin”, crede managerul Alina Stancovici.

 

Actualitate

COVID-19. Caraș-Severin, pe locul I într-un top al județelor cu cele mai multe zile consecutive fără cazuri noi

Publicat cu

pe

Este a 12-a zi la rând în care, în Caraș-Severin, nu a mai fost raportat niciun caz nou de infectare cu coronavirus. Medicii așteaptă, în continuare, ca testele ultimilor 2 pacienți cu COVID-19 care mai sunt internați să fie negative pentru a-i putea externa și pe aceștia.

„Doar două persoane depistate pozitiv mai sunt internate, acum, în spitalele din Reșița și Caransebeș. În urma mai multor teste pozitive, încă se așteaptă cele negative pentru acești pacienți, pentru a putea fi externați. Cazurile pozitive rămân, de la începutul crizei, 112. Important este acest platou de 12 zile de când nu s-a mai înregistrat niciun caz nou, ceea ce, conform unor analize de la nivel național, județul nostru și județul Satu-Mare se află la fazele de platou cele mai lungi. Apreciem activitatea medico-sanitară în Caraș-Severin, în special a spitalelor, care, sub îndrumarea și controlul strict al DSP, au știut să-și asigure circuitele specifice, să separe activitățile medicale de cele care implicau COVID-19, să-și ia măsurile de protecție și să limiteze la maximum numărul de îmbolnăviri și de decese”, se arată într-un comunicat de presă al DSP Caraș-Severin.

De la începutul pandemiei, în Caraș-Severin au fost vindecate 91 de persoane infectate cu coronavirus. Alți 11 cărășeni au fost tratați și vindecați în județul Timiș. De asemenea, s-au înregistrat și 8 decese ale unor cărășeni depistați pozitiv, dintre care unul a avut alte cauze noncovid.

Peste 10.000 de cărășeni, izolați la domiciliu sau în carantină!

„Un număr însemnat de persoane au trecut, în această perioadă, în Caraș-Severin prin măsuri de limitare a incidenței noului coronavirus. Este vorba mai ales de cei care au sosit în țară în ultimele luni, intrând fie în autoizolare, fie în carantină instituționalizată, măsuri menite a ține sub control pandemia. Măsura este încă în vigoare pentru toți cei care sosesc dintr-o călătorie internațională și pentru familiile lor. Reamintim, în acest context, că dacă cineva dorește să-și protejeze familia de autoizolare la sosirea în țară, poate alege alt domiciliu sau poate opta pentru carantină instituționalizată. Cei care părăsesc izolarea sunt amendați contravențional și duși în carantină, pe cheltuiala lor”, mai informează DSP.

În momentul de față, în izolare la domiciliu mai sunt, în Caraș-Severin, 3.473 de persoane. De la începutul pandemiei, alte 6.281 de persoane s-au aflat în izolare, dar în cazul acestora a expirat perioada de 14 zile prevăzută de lege. În carantină instituționalizată au fost 1.088 de persoane, iar în prezent mai sunt 10.

La nivel național, au fost raportate, astăzi, alte 152 de cazuri de infectare cu coronavirus. Numărul total a ajuns la 19.669. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.800 au fost declarate vindecate și externate și 1.288 au decedat.

Spre o normalizare a vieții noastre

„Nu putem trage concluzii, încă, pentru că pandemia de coronavirus rămâne îngrijorătoare, atât timp cât există cazuri noi și noi decese. Apreciem însă că suntem pe un trend descendent, care ne dă speranțe pe mai departe. Nu, însă, fără a respecta măsurile impuse de autorități, care nu înseamnă coerciție, ci îndemnul la responsabilitate personală. Așadar, dragi cărășeni, respectați purtatul măștii în spațiile publice închise, acceptați termometrizarea ca pe un minim triaj epidemiologic, păstrați distanța socială de siguranță, evitați aglomerațiile și dezinfectați-vă mâinile frecvent, ca și până acum. Toate aceste măsuri, chiar dacă acum par limitări, sunt luate pentru siguranța dumneavoastră și vor duce rapid, dacă sunt respectate, la o normalizare a vieții noastre”, se mai arată în comunicatul DSP Caraș-Severin.

 

Sursă foto: Anytime-V

Continuați lectură

Actualitate

Peste 2.000 de cărți pentru Biblioteca Municipală Reșița din partea Bibliotecii Naționale

Publicat cu

pe

Biblioteca Municipală Reșița a primit o donație consistentă din partea Bibliotecii Naționale. „Se simte până la voi mirosul de CARTE NOUĂ?”, întreabă bibliotecara Dominique Zară, cea care ne-a adus ieri această veste printr-o postare pe Facebook ce se dorește a fi, și chiar reușește să fie, o invitație de nerefuzat în lumea cărților.

„Se simte până la voi mirosul de CARTE NOUĂ?
Este cel mai bun miros din lume! 

Dacă mireasma lui n-a ajuns și la voi, vă așteptăm la Biblioteca Municipală Reșița, care s-a îmbogățit cu o donație de 2090 de volume, în valoare de 35.890 lei, din partea Bibliotecii Naționale a României”, scrie Dominique Zară pe cunoscuta rețea de socializare.

Pentru cei care n-au timp de citit (nici măcar) astfel de anunțuri, bibliotecara din Reșița a oferit și o variantă alternativă: poze de la fața locului.

Continuați lectură

Actualitate

COVID-19. A 11-a zi la rând fără niciun caz nou în Caraș-Severin! La nivel național, sub 120 de cazuri raportate în ultimele 24 de ore

Publicat cu

pe

Astăzi a fost raportat, la nivel național, cel mai mic număr de cazuri noi zilnice din ultimele două luni. În Caraș-Severin, numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 de la începutul pandemiei se menține la 112. Ultimul caz a fost înregistrat pe 22 mai.

În ultimele 11 zile, în Caraș-Severin au fost testate pentru coronavirus, potrivit DSP, 106 persoane. În toate cazurile, testele au fost negative, astfel încât, de pe 22 mai, nu a mai fost confirmat niciun caz nou de infectare cu coronavirus. În momentul de față, în spital se mai află doar 2 pacienți diagnsoticați cu COVID-19, unul la Reșița, iar celălalt la Caransebeș. De la apariția primului caz în Caraș-Severin, 102 persoane au fost declarate vindecate și externate. S-au înregistrat și 8 decese ale unor cărășeni depistați pozitiv, dintre care un deces este raportat de autorități ca fiind noncovid.

CITEȘTE ȘI: Coronavirusul mai face o victimă în Caraș-Severin

De la începutul pandemiei, în Caraș-Severin au fost testate 1.593 de persoane, dintre care 112 au fost depistate pozitiv.

DSP Caraș-Severin mai informează că, în prezent, în județ se mai află în izolare la domiciliu 3.462 de persoane, iar în carantină instituționalizată, 9 persoane.

La nivel național, au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, 119 noi cazuri de îmbolnăvire. Bilanțul total a ajuns, astăzi, la 19.517 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.526 au fost declarate vindecate și externate și 1.279 au decedat.

 

Continuați lectură

Cele mai citite