UPDATE. Încă un S.O.S. la SJU Reșița! Medicii de la ATI și Chirurgie cer echipamente de protecție și testarea tuturor pacienților!

Medicii de pe secțiile Chirurgie și ATI din cadrul SJUR atrag atenția că există riscul ca spitalul din Reșița să fie închis dacă personalul medical va fi contaminat cu COVID-19. Pentru a evita acest lucru, ei propun, într-o scrisoare deschisă adresată conducerii unității medicale, președintelui Consiliului Județean și primarului Reșiței, un set de măsuri urgente.

În momentul de față, personalul medical al Spitalul Județean de Urgență Reșița este expus, în permanență, riscului contaminării COVID-19 întrucât, în lipsa unui aparat de testare rapidă, este imposibilă trierea rapidă a bolnavilor cu COVID-19 de cei neinfectați.

Pentru a nu se ajunge în situații precum cele de la Suceava, medicii chirurgi și cei de la Terapie Intensivă propun „o strategie de implementat de către secțiile și compartimentele SJUR până la sosirera aparaturii de testare rapidă a COVID-19 promisă de Consiliul Județean pentru luna aprilie”.

În primul rând, bolnavii care prezintă urgențe majore și necesită internare imediată, neputând aștepta rezultatele testelor de la Timișoara, trebuie tratați ca și cum ar fi COVID-19 pozitiv. Adică, explică medicii, „se operează de urgență de către echipa anestezico-chirurgicală complet echipată pentru protecția față de COVID-19, după care îi plasăm în izolator ATI și vor fi îngrijiți de către echipe medicale cu echipament de protecție corespunzător. În funcție de rezultatul testului făcut la Timișoara, se va decide traiectoria ulterioară a pacientului în spital”.

La rândul lor, și bolnavii care nu reprezintă urgență imediată, dar necesită internare, ar trebui testați la prezentarea în Unitatea de Primiri Urgențe. În cazul lor, medicii propun ca, până la sosirea rezultatelor de la Timișoara, să fie supravegheați de către personalul UPU, în containere sau saloane speciale. În funcție de rezultat, cei pozitivi la COVID-19 vor fi internați la secția de Boli Infecțioase, iar cei negativi, pe secțiile de specialitate.

De asemenea, semnatarii scrisorii mai propun ca întreaga secție ATI precum și Oftalmologia să devină izolatoare de terapie intensivă.

Pe lângă aparate pentru testarea rapidă și precisă a COVID-19, medicii semnalează că mai este nevoie vitală de echipamente de protecție corespunzătoare, dezinfectanți, ventilatoare ATI, medicație specifică antiCOVID-19 și de susținere, monitoare, injectomate, butelii de oxigen fixe și portabile.

„Nu ne putem baza decât pe noi înșine!”, concluzionează cei 11 semnatari ai scrisorii deschise, printre care se numără medicii Gavril Soran, Adrian Măgureanu, Iulian Bura, Jaro Marșalic sau Romeo Dumitrescu.

UPDATE, ora 18.40

Semnalul de alarmă tras astăzi de medicii de la ATI și Chirurgie nu a rămas fără ecou. Managerul Spitalului Județean de Urgență, Alina Stancovici, informează că în această după-amiază a avut loc o întâlnire a conducerii unității cu medicii de pe cele două secții, președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, și primarul Reșiței, Ioan Popa.

În cadrul întâlnirii, Consiliul Județean și-a asumat răspunderea ca, pe lângă aparatura ce urmează a fi achiziționată pentru UPU, ATI și Cardiologie, să asigure și suportul financiar pentru toate nevoile pe care unitatea medicală le are, precum și pentru amenajarea secției ATI COVID-19 pe secția Oftalmologie.

De asemenea, Primăria Reșița se angajează să sprijine în continuare Spitalul Județean de Urgență, prin furnizarea unor echipamente de protecție și teste și cu tot ceea ce este necesar pentru a asigura funcționalitatea în perioada pandemiei cu noul coronavirus.

„Momentul întâlnirii de azi a fost unul benefic Spitalului Județean de Urgență Reșița, constructiv, și având o singură «culoare»: aceea a sănătății comunității din Reșița și Caraș-Severin”, crede managerul Alina Stancovici.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available