Încep protestele de stradă ale angajaților de la TMK Artrom. UPDATE: Conturile societății au fost deblocate!

 

La intrarea în combinatul siderurgic din Reșița s-au adunat, astăzi, timp de două ore, peste 200 de angajați ai TMK, în semn de protest față de modul în care autoritățile centrale tratează situația creată la TMK Artrom ca urmare a blocării conturilor bancare ale companiei.

 

Siderurgiștilor aflați astăzi la poarta combinatului le-au vorbit liderii lor sindicali, care au transmis că protestele trebuie să continue atâta timp cât situația de la TMK Artrom nu își va găsi o rezolvare la nivel guvernamental. Și că până atunci salariații TMK trebuie să dea dovadă de unitate.

 

„Nu am ieșit în stradă pentru a ne certa cu cineva, ci pentru a ne spune problemele în fața societății. Într-un mod civilizat, într-un mod pașnic. Am fost scoși în stradă din cauza unor probleme pe care conducerea statului român nu a reușit să le rezolve măcar în oglindă cu ceea ce s-a rezolvat în Cehia. Este un strigăt de disperare al nostru, al angajaților societății comerciale TMK Artrom – Uzina nr. 2 Reșița”, a spus Iosif Ciuciuc, președintele Sindicatului Vatra.

 

„Întotdeauna, în momente dificile, noi am fost singuri, ne-am avut doar unii pe alții. Și-mpreună am câștigat mereu. Suntem acum într-o situație care ne pune sub spectrul închiderii combinatului, și tot împreună, ca și în trecut, trebuie să rezolvăm această problemă. Cred că în două-trei săptămâni de zile, dacă reușim să transmitem un mesaj de unitate, dacă reușim să fim suficient de puternici, dacă reușim să transmitem mesajul că nu suntem interesați de ajutoare sociale, ci că fiecare de aici vrea să aibă un loc de muncă stabil, în care să lucreze și să-și câștige salariile muncind – dacă reușim deci să transmitem un mesaj de solidaritate, vă garantez că există o șansă bună să rezolvăm această problemă. Vă garantez că cei de la guvern sunt preocupați să rezolve problema noastră. Trebuie doar să găsească instrumentele cu care să intervină și să scape de teama că vor avea reproșuri din partea celor care au dat decizia de blocare a conturilor. Însă ceea ce știu că trebuie să facem este că mâine să fim aici, luni și marți să fim în piața de la prefectură, iar miercuri să plecăm la București”, a subliniat președintele CNS Cartel Alfa Caraș-Severin, Marian Apostol.

 

Alături de reprezentanții salariaților s-a aflat astăzi și fostul lider sindical din CSR, Iancu Muhu, acum pensionar. Acesta a zis că „totul se rezolvă la București, acolo se dă ora exactă. Dacă stăm câteva zile acolo, împreună cu cei de la Slatina, eu zic că se deblochează conturile, se vor primi salariile și se reia activitatea”.

 

Întrebat din mulțime „de mâine încolo ce facem, reluăm activitatea fără bani? Fără să fim plătiți pentru ce am lucrat? Ni s-a promis că până miercuri ne primim salariile, azi e joi, și nu am primit nimic”, Marian Apostol a răspuns că aseară i s-a făcut o nouă promisiune guvernamentală: „În primul rând, noi n-am promis nimic, am transmis ce ni s-a promis din partea cealaltă. Așa spunea ministrul Muncii la discuția avută cu el, că primul lucru pe care încearcă să-l rezolve este deblocarea conturilor pentru plata salariilor, pentru ca ulterior să rămână conturile deblocate pentru începerea activității de producție. Ministrul a trimis azi-noapte la ora 11 un mesaj, prin care a transmis că are un semnal că până la sfârșitul săptămânii lucrurile vor fi rezolvate. Eu spun Doamne ajută să aibă dreptate!”.

 

CITEȘTE ȘI: Producție oprită la TMK, peste 500 de salariați au fost trimiși acasă. Scrisoare deschisă adresată siderurgiștilor reșițeni

 

Referindu-se la activitatea de producție de la TMK Reșița, întreruptă de trei zile, Iosif Ciuciuc a declarat că dacă aceasta nu va fi reluată așa cum a fost programat, deci mâine seară, speră ca problema aprovizionării cu var să fie rezolvată până la finalul săptămânii. Astfel încât, luni, 28 martie, să fie reluat ciclul de producție.

 

ULTIMA ORĂ: Conturi deblocate la TMK Artrom, pentru efectuarea de plăți esențiale! Deci și pentru plata salariilor!

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite