Președintele PSD Caraș-Severin, deputatul Silviu Hurduzeu, dă vina pe șeful județului pentru impasul în care s-a intrat după ultima ședință a Consiliului Județean (CJ). Romeo Dunca, în schimb, reamintește că la momentele-cheie, în sală, „în afara de mine, erau doar consilierii județeni ai grupului PSD. Adică 18 contra unul. Unul mai priceput decât altul”!
La patru zile de la ședința din 8 februarie s-a trezit și Silviu Hurduzeu. După ce Romeo Dunca a anunțat aseară că nu poate semna o hotărâre de CJ inexistentă, și după ce resita.ro și alte ziare locale semnalau azi-dimineață situația absurdă în care s-a ajuns, liderul pesedist a luat și el atitudine. Dar cum altfel decât găsindu-l pe Dunca singurul vinovat de cele întâmplate! Nu și pe mințile luminate ale PSD-ului cărășean prezente la ședință, în frunte cu Ioan Crina!
Cine pe cine acuză?!
„Din cauza lui Romeo Dunca, Caraş–Severin a rămas cu Bugetul pe 2024 blocat. Concret, la ultima şedinţă de Consiliu Județean, în care a ieşit circul de pe lume, Dunca nu a supus la vot mai multe hotărâri de consiliu şi nu şi-a îndeplinit astfel atribuţiile din Codul Administrativ. Printre hotărârile adoptate necorespunzător şi, deci, nule, se numără aprobarea excedentului bugetar care ar urma să fie folosit în Bugetul pe 2024. Toate hotărârile care sunt afectate de acest viciu grav de procedură devin şi ele nule, implicit, Bugetul Consiliului Judeţean Caraş–Severin pentru anul 2024.
Se impune o discuţie dacă a făcut sau nu intenţionat. Dacă e intenţionat, cam seamănă a abuz în serviciu. Merg însă pe varianta că, nici măcar după peste 40 de şedinţe de Consiliu Județean, PeNeListul Dunca nu a învăţat care îi sunt atribuţiile şi obligaţiile care rezultă din această funcţie. În cazul său, e mai bine că e incompetent decât că e rău intenţionat.”, scrie Hurduzeu pe pagina sa de Facebook.
Social-democratul îi cere lui Dunca să convoace cât mai repede şedinţă de Consiliul Judeţean pentru că, în absenţa Bugetului pe 2024, apar foarte multe blocaje. „Sancțiunea pentru neadoptarea bugetelor în termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a bugetului de stat este blocarea tuturor sumelor mai puțin a veniturilor proprii. Deci, UAT-urile vor putea funcționa strict cu veniturile proprii.”, amintește Hurduzeu, fapt știut însă și de colegii săi din Consiliul Județean care, deși erau toți 18 în sală, nu au catadicsit să-i atragă atenția președintelui de ședință să supună la vot proiectele cu pricina. N-au făcut-o, ca să-l parafrazăm pe Hurduzeu, fie din incompetență, fie din rea-voință. Care dintre cei 18 consilieri județeni e incompetent, care-i rău intenționat și care e și una, și alta – ne este imposibil să spunem noi, acum, aici.
Punct și de la capăt
Și din partea conducerii Consiliului Județean am primit astăzi un punct de vedere, în care se spune că două proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședinței ordinare a CJ Caraș-Severin ce a avut loc joi, 8 februarie 2024, nu au fost votate.
„Ședința din 8 februarie 2024 nu și-a atins scopul, au fost omise la vot 2 proiecte importante, utilizarea excedentului bugetului local al județului, în lipsa căruia proiectele adiacente sunt viciate și proiectul privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit, reprezentând fond la dispoziția consiliului județean. Tensiunea legată de insistența grupului de consilieri județeni din opoziție a condus la situația, în premieră, de a se uita a fi supuse la vot exact aceste două proiecte. Chiar dacă culpa principală va fi pusă pe seama inițiatorului, să nu uităm că la momentul votului în sală, în afara de mine, erau doar consilierii județeni ai grupului PSD. Adică 18 contra unul. Unul mai priceput decât altul”, declară președintele CJ Romeo Dunca.
Având în vedere situația existentă, luni, 19 februarie 2024, se arată în comunicatul CJ, va fi convocată o ședință extraordinară în cadrul căreia vor fi incluse, în vederea aprobării, proiectele de hotărâre privitoare la utilizarea excedentului bugetului local al județului Caraș-Severin, bugetul propriu al județului Caraș-Severin pe anul 2024, precum și toate sursele acestuia. În cazul proiectului de hotărâre privind repartizarea pe UAT-uri a sumei corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit, se mai menționează în comunicat, CJ Caraș-Severin va iniția procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale asupra alocării resurselor financiare de la bugetul de stat către bugetele locale, astfel încât în următoarea ședință ordinară să fie inclus proiectul de hotărâre prin care sumele să fie distribuite către primării.
În condițiile în care prevederile legale, respectiv art. 6, alin. 11 din Legea bugetului de stat pe anul 2024, stipulează faptul că repartizarea se poate face până la data de 09.12.2024, președintele Romeo Dunca reamintește că „intenția mea de a repartiza cât mai repede acești bani către primării a fost zădărnicită în mod repetat de modul mizerabil în care au înțeles cei din grupul PSD să procedeze”.
Sursă foto: arhivă