Industria europeană se confruntă cu provocări istorice: „Declarația de la Anvers”

 

Marii industriași se revoltă împotriva supra-reglementărilor privind reducerea emisiilor de gaze, apreciind că acestea au ca efect procesul unei dezindustrializări forțate prin încetarea producției, închiderea fabricilor și concedierea oamenilor. Europa are nevoie urgent de o analiză economică, se arată în „Declarația de la Anvers”.

 

La Anvers, Belgia, săptămâna trecută a avut loc un summit crucial pentru industria europeană, găzduit de BASF, cea mai mare întreprindere chimică din lume. Industriașii din aproape 20 de sectoare industriale, reprezentând 7,8 milioane de lucrători în Europa, s-au unit cu sindicatele europene și liderii politici pentru a discuta despre situația critică în care se află industria europeană.

 

Conform Bloomberg, lupta pentru competitivitatea industriei este mai evidentă ca niciodată în superclusterul industriei chimice din marile porturi Anvers și Rotterdam, unde se produc materialele utilizate într-o gamă variată de produse, de la turbine eoliene la dispozitive electronice și autovehicule.

 

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat discuțiilor cu liderii industriei europene pentru a aborda preocupările privind pierderea competitivității companiilor din UE, în special în sectoare strategice cum ar fi industria chimică și a materialelor de construcții, și metalurgie. Aceasta a avut loc la scurt timp după ce ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, și ministrul german al economiei, Robert Habeck, au anunțat un plan pentru reducerea reglementărilor și birocrației care împiedică dezvoltarea afacerilor din industrie.

 

Participanții la summit au emis „Declarația de la Anvers”, susținută de o gamă largă de sectoare, care subliniază importanța critică a clarității, predictibilității și încrederii în politica industrială a Europei. Această declarație evidențiază că industria europeană se confruntă cu provocări istorice, cum ar fi scăderea cererii, stagnarea investițiilor, scăderea producției și riscul falimentului pentru fabrici.

 

Declarația propune o cale de urmat, cu Acordul Industrial European la vârful agendei strategice a Europei, pentru a asigura o Europă rezistentă, competitivă și durabilă. Martin Brudermüller, președintele CEFIC, patronatul industriei chimice europene, a subliniat importanța acestui acord pentru a demonstra că Green Deal-ul funcționează pentru toți.

 

În contextul unei competiții acerbe cu China și SUA, unde reglementările de mediu nu sunt la fel de stricte, industria europeană se confruntă cu presiuni mari pentru decarbonizare. Îngrijorările cresc și odată cu criza energetică din Europa și subvențiile acordate companiilor din alte țări.

 

Într-o mișcare surprinzătoare, BASF a anunțat că își va reduce activitatea în Europa și ia în considerare mutarea producției în China, în contextul creșterii costurilor cu energia și a problemelor create de suprareglementare.

 

În ciuda eforturilor de a găsi un echilibru între protejarea industriei și agendele climatice, Comisia Europeană se confruntă cu critici din partea organizațiilor ecologiste, care văd aceste discuții secrete cu industria ca pe o întârziere a acțiunilor climatice. Într-o perioadă în care Europa se confruntă cu stagnare economică și cu o recesiune severă, atât companiile mari, cât și IMM-urile caută soluții pentru a face față provocărilor actuale și pentru a asigura un viitor durabil pentru industria europeană.

 

Sursă foto: cetateanul.net

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available