Instanța s-a pronunțat: Dobânzi aplicate ilegal în cazul a 9.155 de credite! Banca este obligată să restituie clienților prejudiciați 19 milioane de euro!

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat definitiv cauza prin care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) constata practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor.

 

Concret, instanța a confirmat Ordinul nr. 837/20.10.2017 emis de către preşedintele ANPC, prin care erau sancționate practicile comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, cărora le-au căzut victime mii de clienți ai acestei societăți bancare.

 

„Având în vedere pronunţarea sentinţei definitive şi motivarea acesteia, în Dosar 8763/2/2017, operatorul economic Raiffeisen Bank SA urmează să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, celor care au contractat credite în RON, EUR şi CHF (franc elveţian), în perioada 2006-2009. Caracteristicile creditelor vizate sunt: o dobândă iniţială care a fost menţinută fixă timp de 1 an şi care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă „în funcţie de evoluţia pieţei financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanţa s-a pronunţat deja cu privire la dobândă”, se arată într-un comunicat al ANPC remis Agerpres. Potrivit sursei citate, în situaţia descrisă se încadrează 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank.

 

În aceste condiţii, arată ANPC, indiferent de situaţia actuală a raportului dintre creditor şi debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc.), consumatorii persoane fizice şi/sau moştenitorul/moştenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, au dreptul să primească sume de bani care vor fi calculate, de la caz la caz, în funcţie de tipul de credit, suma şi perioada de creditare. Potrivit ANPC, pentru a primi aceste sume, consumatorii trebuie să se adreseze operatorului economic, SC Raiffeisen Bank SA.

 

„Diferenţele de dobânzi care urmează să fie restituite consumatorilor se ridică la un cuantum de aproximativ 19 milioane de euro, fără dobânzile aferente încasării acestor sume pentru perioada mai sus menţionată, ceea ce va face subiectul unor discuţii separate, la nivel individual, caz cu caz”, se mai menţionează în comunicatul ANPC.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available