Întoarcerea la natură. Experiență eco trăită în Italia și „importată” în pădurile Banatului Montan de șapte tineri din Reșița

 

Începând de ieri, până în 30 iulie 2022, șapte tineri din cadrul Centrului de Voluntariat Reșița participă la un proiect inedit desfășurat în regiunea italiană Lombardia.

 

Alături de tineri din alte patru țări, reșițenii vor trăi timp de zece zile la marginea civilizației, autogospodărindu-se într-o pădure „prin propriile puteri și cunoștințe”. Finanțat din fonduri europene, proiectul „LandArt and Inner Planet” este coordonat de Liberi Sogni, asociație italiană nonprofit din Calolziocorte, și reunește reprezentanții a cinci organizații partenere, din Italia, Franța, Bulgaria, Spania și România – Centrul de Voluntariat Reșița.

 

„Tema proiectului este axată pe artă și natură. Participanții vor experimenta o «scufundare» completă într-o pădure, împărtășind viața de zi cu zi în contact profund cu natura, dormind în corturi, gospodărindu-se prin propriile puteri și cunoștințe. Aceștia vor fi împreună cu educatori de mediu și artiști, vor explora viața și biodiversitatea din pădure, precum felul lor personal de a trăi, adică propria planetă «interioară». Cuvintele cheie ale acestui proiect sunt: educație în aer liber, natură sălbatică, land art, cooperare, independență, cetățenie europeană, conservarea lemnului, sustenabilitate.”, aflăm de la Vlad Gogîltan, lider de grup pentru acest proiect finanțat prin Programul Erasmus+.

 

Potrivit reprezentantului Centrului de Voluntariat Reșița, participanții la acest schimb de experiență european desfășurat în apropierea localității lombarde Calolziocorte vor dormi în corturi, electricitatea și apa caldă vor fi asigurate de panouri fotovoltaice și solare, vor fi folosite toalete compostabile realizate din lemn, mâncarea va fi pregătită de către participanți, majoritatea alimentelor – obținute prin „comerț echitabil” – provenind de la ferme locale. Toată această experiență va beneficia de… inexistența conexiunii la internet.

 

 

Parteneriatul Centrului de Voluntariat Reșița cu Liberi Sogni a fost încheiat încă din octombrie 2019, însă lockdown-ul din 2020 și 2021 a făcut imposibilă desfășurarea activității așa cum fusese prevăzută inițial. Voluntarii reșițeni spun că au fost atrași de acest proiect pentru că Liberi Sogni este o mică asociație care organizează activități sociale, culturale și de mediu încă din 2006, în districtele Lecco, Bergamo și Monza, din regiunea Lombardia. Asociația italiană promovează protecția mediului, prezentând alternative moduri de viață și susținute prin ateliere de lucru în școli, zile verzi, weekend-uri în natură și „tabere creative de mediu” pentru conservarea pădurilor vechi și dezvoltarea teritoriului. Totodată, din 2014, Liberi Sogni este implicată într-un proiect numit „Crazy-wood”, pentru a transforma o pădure abandonată într-o „Universitate liberă a lemnului”, un loc util și plăcut pentru populația locală.

 

„Pentru experiența pe care o are această organizație am fost determinați să fim în acest parteneriat în ideea că lucrurile pe care le vedem și le învățăm să încercăm să le aplicăm și la noi în oraș, în jurul orașului”, ne-au dezvăluit reprezentanții Centrului de Voluntariat Reșița.

 

 

Sursă foto: Centrul de Voluntariat Reșița

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite