Intrarea în Schengen a României și Bulgariei, blocată de Austria și Olanda

 

Cu 25 de voturi favorabile României și Bulgariei și cu două „contra”, astăzi, 8 decembrie, în Consiliul JAI, țării noastre i-a fost blocat accesul în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023.

 

Cei 27 de miniștri din Consiliul Justiție și Afaceri Interne s-au pronunțat astăzi pe tema extinderii Schengen de la 1 ianuarie 2023. Doar Croația a obținut unanimitatea necesară privind aderarea la spațiul de liberă circulație europeană. Votate „la pachet”, România și Bulgaria au primit 25 de voturi „pentru”. S-au opus Austria și Olanda, cu mențiunea că doar prima țară s-a declarat împotriva intrării României. Olandezii au precizat că susțin intrarea țării noastre în Schengen, dar că au votat împotrivă pentru că votul a trebuit dat „la pachet”.

 

Reacțiile principalilor lideri politici din România la votul de azi din Consiliul JAI sunt extrem de virulente la adresa executivului austriac:

 

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, președinte PSD: „O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc!

Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană.

Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei.

Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european.

România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!”

 

Deputatul Cătălin Drulă, președintele USR: „Decizia Consiliului JAI este profund nedreaptă. Românii merită să intre în Schengen. Și-au câștigat acest drept cu multă muncă și seriozitate.

Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare.

Inexplicabilă e și poziția PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis și PNL. Ieri, șeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu țin de România.

Astăzi trebuie să fie și un moment de reflecție pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută și tratată în afara granițelor.

Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat. Ministrul Bode a asigurat românii de susținerea aderării la Schengen. Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec.

În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte.”

 

Deputatul Ludovic Orban, ex-premier, președinte Forța Dreptei: Neacceptarea României în Schengen reprezintă un eșec major al actualei coaliții PSD-PNL-UDMR și, mai ales, un eșec impardonabil al celui care ar trebui să conducă politica externă a țării, președintele Iohannis.

Astăzi, două țări au votat împotrivă: Austria și Olanda. Prima a votat în mod explicit împotriva României, a doua a votat contra pentru că România era la pachet cu Bulgaria. Opoziția Austriei a surprins complet oficialii români și reprezintă o schimbare de poziție care nu a fost anticipată de diriguitorii diplomației românești, care au reacționat tardiv și stângaci. Opoziția Olandei se datorează deciziei lui Iohannis de a rămâne cuplați de Bulgaria la votul de aderare la spațiul Schengen, deși se știa că Olanda nu va vota aderarea Bulgariei, deci nici a României.

Susțin și eu categoric că nici Austria, nici Olanda nu au niciun temei serios pentru votul lor împotrivă. Dar votul lor împotrivă este și rezultatul unei acțiuni ineficiente a conducătorilor diplomației românești.

Este momentul asumării publice a acestui eșec de către coaliția de guvernare. De asemenea, cineva trebuie să plătească pentru acest eșec. Simpla aruncare a oprobiului public asupra statelor care au votat împotriva aderării României nu ne folosește la nimic. Este necesară o analiză serioasă a greșelilor comise și o regândire a strategiei de aderare la Schengen. Nu trebuie exclusă nici posibilitatea de a ataca la CJUE decizia.

Este dreptul românilor să circule liber în Uniunea Europeană și obligația autorităților publice din România de a obține acest drept pentru cetățenii români, drept garantat de Tratatele UE.

 

Aflat la ședința de guvern de astăzi, premierul Nicolae Ciucă, președinte PNL, a anunțat că va da un comunicat. Vom reveni.

 

UPDATE – ora 17.12

 

Nicolae-Ionel Ciucă, prim-ministru: „În calitate de prim-ministru și de cetățean român, doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.

Vreau, în primul rând, să adresez mulțumiri tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar și agențiilor europene,  care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte  și cifre  solide și care au  insistat să găsim împreună soluții.

Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria.

Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agențiilor Uniunii Europene,  care trebuie să rămână baza  atunci când luăm decizii europene.

Am recunoscut dificultățile statelor membre care se află sub presiuni migratorii și am acționat întotdeauna solidar și activ în a găsi soluții în plan european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noștri și am lucrat intens cu Comisia Europeană să răspundem acestor preocupări. Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă de Austria.

Mai mult ca oricând, în ultimul an România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene.

Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spațiul Schengen au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească.

Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele Uniunii Europene, pentru că e vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a celor europeni. Acest lucru a fost și mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la granițele noastre.

România va continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană.

România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen.

Aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv.

Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest efort masiv, politic și diplomatic, indiferent de culoare politică.  

Vreau, de asemenea, să mulțumesc mass-media pentru contribuția la acest efort comun.

Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm.”

 

UPDATE – ora 19.15

 

A venit și declarația președintelui României, Klaus Iohannis: „Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici!

Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge.”

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available