În cadrul Comitetul Județean pentru Situații de Urgență reunit astăzi în ședință extraordinară, în contextul avertizărilor cod portocaliu și galben emise de meteorologi și hidrologi pentru județul Caraș-Severin, a fost aprobat raportul privind pagubele generate de vremea rea la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale.
Pagube în valoare de peste 2.300.000 de lei au lăsat în urmă vijeliile, viiturile și inundațiile care s-au abătut, în perioada 26 mai – 3 iunie, asupra mai multor zone din Caraș-Severin: municipiul Reșița, orașul Moldova Nouă și comunele Bănia, Brebu, Dalboșeț, Lăpușnicel, Lupac, Ocna de Fier, Târnova, Ramna și Șopotu Nou.
Raportul sinteză care cuprinde pagubele înregistrate pe raza celor 11 unități administrativ-teritoriale a fost aprobat astăzi, 5 iulie, în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. „Au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice case, anexe gospodărești și bunuri materiale aferente, poduri, podețe, străzi, drumuri comunale, agricole și județene, rețele electrice și autoturisme, valoarea totală a pagubelor ridicându-se la peste 2,3 milioane lei”, informează Instituția Prefectului.
În cadrul aceleiași ședințe, au fost dispuse măsurile care se impun având în vedere avertizările meteorologice și hidrologice de tip cod portocaliu și cod galben care vizează și județul nostru. Avertizările emise de hidrologi, valabile până joi, 6 iulie, ora 24.00, vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe râurile Timiș, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna și afluenții acestora.
„La nivelul județului Caraș-Severin, au fost notificate, prin SMS/e-mail, toate primăriile, operatorii economici, structurile Ministerului Afacerilor Interne cu privire la avertizările emise în vederea aplicării măsurilor necesare și a fost dispusă instituirea permanenţei la sediul primăriilor. De asemenea, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor urmări evoluţia fenomenelor meteorologice la nivelul localităţilor, pentru a asigura intervenția imediată la apariţia unor eventuale situaţii de urgenţă, vor supraveghea locurile cunoscute în care se produc de regulă inundații și vor informa populaţia şi agenţii economici cu privire la fenomenele hidrometeorologice prognozate. Iar la nivelul Inspectoratul pentru Situații de Urgență au fost pregătite mijloacele din dotare pentru a putea interveni rapid și eficient în cazul producerii unor situații de urgență”, transmite Instituția Prefectului.