Edilul municipiului Reșița, Ioan Popa, a participat, săptămâna aceasta, la „Cities of Tomorrow” – eveniment de referință pe plan național dedicat dezvoltării urbane și regionale, organizat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România). La ediția aniversară din acest an, două dintre proiectele care vor transforma Reșița într-un oraș inteligent și sustenabil au fost premiate.
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a sărbătorit la Crowne Plaza Bucharest, alături de peste 300 de invitați din România și Germania, 10 ani de „Cities of Tomorrow”, eveniment de top pentru mediul de afaceri, arhitectură și administrație, dedicat dezvoltării durabile a orașelor și regiunilor României. Cu această ocazie, administrația publică, societatea civilă și mediul privat au dialogat în cadrul a două paneluri dedicate retrospectivei despre ce s-a întâmplat în orașele și regiunile României în ultimul deceniu.
Printre invitați s-a aflat și primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, care a participat la panelul din cadrul conferinței principale, moderat de arhitectul Șerban Țigănaș, decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca. Alături de edilul Reșiței au vorbit Eugen Pănescu – arhitect și urbanist, partener fondator al biroului Planwerk din Cluj-Napoca; Marcel Ionescu-Heroiu – Expert Senior Dezvoltare Urbană la Banca Mondială; Raluca Munteanu – Director Dezvoltare Iulius și Tatian Diaconu – CEO Nhood România.
„Am abordat teme de actualitate pentru administrația publică locală, am analizat exemple pozitive și am cautat idei și soluții concrete pe care să le putem implementa pentru o dezvoltare sustenabilă a comunităților locale. Totodată, în cadrul conferinței au fost premiate mai multe proiecte cu capacitate mare de a dezvolta comunitățile locale, în urma concursului organizat înainte de eveniment și adresat administrațiilor locale, mediului de business și societății civile. Astfel, am avut bucuria să aflu că Reșița a primit două distincții. Este vorba de două proiecte locale care au fost premiate: Reconversia zonei Mociur – proiectul celor de la Nhood Romania (Ceetrus) și Tram Trains Reșița – proiectul UNITH2B SRL în parteneriat cu Primăria Reșița”, a anunțat edilul Ioan Popa pe pagina sa de socializare.
Proiectul dezvoltat de Nhood Romania (Ceetrus) pentru zona Mociur a fost dezbătut în cadrul secțiunii Online round tables. „Soluțiile identificate la fiecare masa rotundă au fost prezentate în cadrul conferinței, iar ulterior a avut loc festivitatea de premiere a proiectelor câștigătoare. Masa rotundă desemnată câștigătoare, votată de participanții la eveniment, a fost Reconversie și Revitalizare, cu studiul de caz proiectul de reconversie de la Reșița al Nhood România”, a anunțat AHK România.
În ceea ce privește celălalt proiect – Tram Trains Reșița –, acesta s-a numărat printre cele nouă finaliste care au fost prezentate în cadrul sesiunii de pitching, fiind desemnat câștigător la categoria Mediu de business. „Proiectul își propune să creeze în Reșița o infrastructură multimodală cu două terminale intermodale, unul pentru tramvaie și unul pentru autobuze, precum și un garaj pentru zece autobuze electrice; dezvoltarea dotărilor pentru transportul în comun; crearea unui transport public de călători atractiv și eficient cu management al traficului ce include sisteme de monitorizare video și sisteme inteligente de transport”, se precizează în prezentarea celor de la UNITH2B SRL.
„Relevant pentru succesul acestui eveniment este atât ce se întâmplă în zilele evenimentului, dar mai ales ce se întâmplă ulterior, cum înțeleg participanții să utilizeze schimbul de idei, experiența și contactele dobândite. Vorbim despre o conferință publică de sensibilizare privind dezvoltarea durabilă, reconversia și revitalizarea regiunilor și orașelor României; sarcinile și rolurile actorilor din mediul politic, de afaceri și din cadrul societății civile; dezvoltarea infrastructurii urbane și rurale; managementul orașelor – utilități publice, managementul traficului, clădiri eficiente energetic; integrarea zonelor centrale și istorice ale orașului, dar și a periferiilor și nu numai”, precizează organizatorii „Cities of Tomorrow”, AHK România.