La trecutu-ți mare, mare viitor! Reșița. Flacără și Oxigen

 

Zi memorabilă, astăzi, 11 martie 2025, pentru municipiul Reșița – triplu eveniment edilitar: inaugurarea oficială a investițiilor realizate prin Proiectul de Modernizare a Transportului Public Local, lansarea noului brand al orașului, „Reșița. Flacără și Oxigen”, și inaugurarea drumului ce leagă Govândariul de centrul orașului, prin Mociur. 

 

Peste o sută de persoane, reprezentanți ai autorităților naționale, județene și locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile, au participat astăzi la evenimentul „Noul tramvai – noul oraș”, organizat de municipalitate și găzduit de Societatea Transport Urban Reșița. La inaugurarea investițiilor privind reintroducerea tramvaiului, realizate prin Proiectul de Modernizare a Transportului Public Local, și lansarea noului brand al orașului, „Reșița. Flacără și Oxigen”, speakeri principali au fost consilierul prezidențial Mihai Jurcă, acesta transmițând un mesaj din partea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Ioan Dragomir, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, președintele Institutului pentru Orașe Vizionare, Felix Tătaru, și – cum altfel? – primarul Ioan Popa, edilul-șef al municipiului ai cărui cetățeni beneficiază de aceste investiții.

 

 

În deschidere, Felix Tătaru a dezvăluit cum s-a ajuns la brandul de oraș „Reșița. Flacără și Oxigen”: „În anul 2021 ne-am adunat câteva zeci de persoane într-un consiliu de brand, oameni reprezentativi din comunitatea dumneavoastră, și ne-am propus să răspundem la trei întrebări: prima, identitatea – Cine suntem?; a doua, viziunea – Încotro vrem să mergem? Unde am putea fi în 2035?; și a treia – Cum ajungem acolo? Și așa am ajuns să facem procesul strategic de dezvoltare a brandului orașului Reșița. Am făcut multă cercetare sociologică, calitativă și cantitativă, să vedem ce cred reșițenii despre Reșița, ce crede publicul din exterior despre Reșița. Încotro vor reșițenii să ne îndreptăm și, bineînțeles, cum să ajungem acolo”.

 

Dacă Reșița a fost mai întâi un oraș făcut pentru industrie, spune Tătaru, „ne-am dat seama cu toții că este momentul să facem saltul de la supraviețuire la viețuire, la ridicarea nivelului calității vieții. Și-atunci, dintr-un oraș făcut pentru o industrie, ca scop în sine, ci exact pe dos: un oraș pentru oameni”. Așadar, de ce flacără și oxigen? Pentru că „Reșița este un oraș cu trecut și un oraș de viitor, explică Tătaru. Așa cum se vede și din logo, este vorba de o comunitate în jurul unor valori, în jurul unei moșteniri industriale extraordinare, dar în același timp vedem că Reșița este înconjurată de verdeață. Reșița Oxigen este transferul de la un oraș pentru industrie către un oraș pentru oameni. Iar ziua de azi dovedește că acestea nu sunt doar vorbe: Reșița e primul oraș din România care relansează după revoluție transportul cu un tramvai modern”.

 

Reprezentantul Administrației Prezidențiale, consilierul prezidențial Mihai Jurcă, a transmis din partea președintelui interimar Ilie Bolojan un mesaj pentru Reșița și pentru oamenii care au făcut posibile aceste investiții de peste 80 de milioane de euro.

 

 

Menționând că administrația locală este unul din actorii importanți pentru accelerarea dezvoltării și schimbarea mentalității unei țări, Ilie Bolojan a subliniat că „un manager local precum primarul trebuie să acorde prioritate atât schimbării mentalității comunității pe care o reprezintă, cât și creării unui mediu bzat pe încredere. Aceste două obiective vitale se ating prin acțiune, muncă, prin înțelegerea reală a misiunii unei primării. O comunitate nu este dezvoltată de primărie, ci de cetățenii și companiile ei. Administrația locală trebuie să creeze condițiile necesare desfășurării acestei dezvoltări”. Comunitatea din Reșița s-a schimbat în bine în ultimii 15 ani, spune Bolojan, fapt datorat faptului că administrația locală de aici și-a înțeles pe deplin rolul: nu doar prin atragerea de fonduri europene, ci și prin reducerea risipei și a birocrației.

 

După ce s-a referit la avantajele unui transport public modern, sustenabil, președintele României a precizat că există și alți factori importanți care au contribuit la schimbarea în bine a comunității reșițene: „Pe primul loc se află fondurile europene, urmate de o prioritizare inteligentă a proiectelor, echipe puternice și, desigur, manageri și lideri dedicați și competenți. Îl felicit pe domnul primar Ioan Popa și echipa sa pentru că prin muncă, viziune, determinare au transformat această comunitate și i-ai câștigat încrederea. Un management local performant este o condiție esențială pentru ca România să progreseze”.

 

După emisarul Președinției, a vorbit reprezentantul Guvernului, prefectul Ioan Dragomir. Acesta a punctat că participă la „un moment definitoriu pentru municipiul Reșița, un oraș care privește cu respect trecutul și care construiește cu îndrăzneală viitorul. Evenimentul de astăzi este expresia clară a unei viziuni ambițioase, coerente și orientate spre viitor. Reintroducerea tramvaiului în Reșița nu este doar o revenire la un mijloc de transport eficient și ecologic, ci este un mesaj puternic despre direcția spre care se îndreaptă acest oraș: infrastructură modernizată, mobilitate urbană sustenabilă și calitate a vieții ridicată pentru locuitorii săi”.

 

Apreciind că acest acest proiect nu ar fi fost posibil fără implicarea administrației locale, a Primăriei Reșița și a Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, care au avut curajul de a lua decizii strategice și de a duce la bun sfârșit implementarea proiectului, Dragomir s-a referit și la noul brand al orașului, „Reșița. Flacără și Oxigen”: „Această nouă identitate reflectă perfect esența unității reșițene – pe de o parte, forța și tradiția industrială, iar pe de altă parte, nevoia de regenerare, de inovare și de transformare într-un oraș sustenabil, prietenos cu oamenii și cu mediul. Reșița a devenit astăzi un exemplu pentru întreaga țară. Felicit administrația locală, echipa de proiect, pe constructori și pe toți cei implicați în această transformare! Felicit comunitatea reșițeană pentru că a avut răbdare și încredere că acest proiect va deveni realitate!”

 

 

Președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, a mulțumit pentru invitația de a participa la un astfel de eveniment în condițiile în care „proiectul nu a fost realizat printr-o colaborare cu Consiliul Județean, dar avem multe alte proiecte pe care le vom realiza împreună și pe care sper să le ducem la bun sfârșit. Cu siguranță, lucrurile importante și mari se pot face doar prin colaborare, și acesta este motivul pentru care am fost invitat și am fost prezent astăzi aici. Îi mulțumesc domnului primar pentru invitație, pentru colaborarea care există și care trebuie să existe și pe viitor, indiferent de culoarea politică a fiecăruia, între primăria municipiului reședință de județ, Primăria Reșița, și Consiliul Județean Caraș-Severin”.

 

Astfel, pentru Hurduzeu acest eveniment este un început nu doar pentru Reșița, ci și pentru întreg județul Caraș-Severin: „Un început pentru municipiul Reșița, iată, avem un brand, un logo, dar un început și pentru Banatul Montan, pentru că putem vorbi despre Reșița și Banatul Montan, Reșița fiind capitala județului nostru. Vom avea o zi a Banatului Montan și cred că împreună putem să punem laolaltă istoria Reșiței, istoria Banatului Montan, tot ceea ce ne leagă și să avem în vedere proiecte de viitor pentru ca locuitorii județului nostru să trăiască mai bine decât în prezent”.

 

Reșițeanul Sorin Maxim, director general al ADR Vest, este cel care i-a sugerat lui Ioan Popa, cu mulți ani în urmă, să se gândească la ideea reintroducerii tramvaiului, a declarat că Reșița este „un fel de bunică a industriei care a ajuns la azil, și tocmai de aceea a trebuit să ne reinventăm. Este important ca acest lucru să fie făcut de comunitate și e important să rețineți cum se activează un oraș: un om poate activa un oraș, un om face diferența, iar o instituție poate capitaliza. Un om activează alți oameni, aceștia activează o instituție și o instituție activează un oraș. Aici e vorba de o energie pozitivă și de un optimism ieșit din comun care pot duce la bun sfârșit astfel de proiecte”. Iar în spatele acestor energii este „o muncă foarte complexă, foarte elaborată, sunt sute de rapoarte, este o muncă enormă în spate care nu se vede”.

 

Sorin Maxim a remarcat cu satisfacție și „spațiul inedit în care ne întâlnim”, făcând astfel trimitere la pereții halei de autobuze electrice care a găzduit evenimentul, pereți „tapetați” cu creații ale inegalabilului artist contemporan Dan Perjovschi, precum și cu picturi realizate de tânărul artist reșițean Daniel Brici: „Avem o îmbinare între industrie, artă, energie, cultură, și cred că este important ca toate aceste ingrediente să continue pentru acest oraș, doar așa ne putem transforma. Dacă nu există viziune, nu putem ajunge niciunde, oricâți bani am avea. Mă bucur enorm că în orașul meu natal se întâmplă lucrurile acestea și că sunt oameni care cred și au pus umărul la tot ce s-a întâmplat aici. E bine să vă mândriți cu aceste realizări”.

 

 

Primarul Reșiței a avut un speech inedit. A ales doar să adreseze mulțumiri. Mulțumiri pentru pentru mesajul transmis de către președintele interimar al României, Ilie Bolojan. Mulțumiri Președinției României „pentru că are un parcurs corect, spre UE, spre NATO, spre structurile democratice ale lumii”. Mulțumiri reprezentantului Guvernului și Ministerului Fondurilor Europene, „minister cu care de-a lungul ultimilor opt ani am avut o colaborare excepțională”. Mulțumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor investiții, și chiar i-a enumerat pe toți! Pe proiectant, „o firmuliță” FIP care a fost singurul ofertant, deci fără de care nu s-ar fi realizat aceste investiții! Pe constructorul austriac PORR și pe subantreprenorul pe partea electrică Eletroechipament din Reșița. Pe Durmazlar, compania din Turcia care a livrat tramvaiele. Pe foștii și actualii consilieri locali, indiferent de culoarea politică, consilieri „care au votat fiecare nebunie pe care am propus-o”. Pe Artrom, și nu numai, „am avut toată colaborarea companiilor din Reșița să ne ajute când le-am cerut un sprijin”. A mulțumit Poliției Rutiere, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și tuturor structurilor militarizate, „am avut doi ani și ceva în care Reșița a trăit greu, în noroaie, în praf, cu disfuncționalități ale mobilității urbane, și am fost înțeleși, în primul rând de către cetățeni”. A mulțumit presei, care „putea fi ostilă și să ne pună proiectul în pericol”. Nu în ultimul rând, Ioan Popa a mulțumit „colegilor din primărie, lui Grațian, colegilor de la Proiecte Europene, colegilor de la Investiții, care au dus greul acestui proiect din partea primăriei; și mulțumesc colegilor mei care au organizat acest eveniment, Alina, Petro, Andrei, Dorinel, Dex”.

 

Explicație foto final: Participanții la un eveniment de excepție, încheiat cu o surpriză făcută de către un grup de elevi de la Gimnaziala 7 și de la Liceul de Arte Sabin Păuța din Reșița: aceștia au realizat picturi în acuarelă despre Reșița viitorului, pe care le-au oferit cadou invitaților la evenimentul „Noul tramvai – noul oraș”.

 

CITEȘTE ȘI (ce a urmat azi): Primul drum construit de la zero în Reșița în ultimii 35 de ani a fost deschis. Începând de astăzi se poate circula pe noua arteră rutieră din Mociur

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available