Lansare carte: Singur ca un vers, de Nicolae Preda

 

Înconjurat de prieteni, Nicolae Preda (de Marga) și-a lansat, ieri, volumul de poezie „Singur ca un vers”, apărut la editura TIM din Reșița.

 

 

Sâmbătă, 5 noiembrie 2022, Cenaclul Semenicul, cu sprijinul Societății Artistice Pro Banatul de Munte, Lions Club Reșița Montană și CNS Cartel ALFA Caraș-Severin, a organizat lansarea volumului de poezie „Singur ca un vers”, semnat de poetul Nicolae Preda. Un public numeros, format din prieteni, scriitori din Reșița, Oravița, Oțelu Roșu, Lugoj, Deva și Timișoara, a fost alături de poet la acest moment festiv care coincidea cu împlinirea a 66 ani de la nașterea celui care, alături de scriitorul Marcu Mihail Deleanu, a pus bazele taberei de literatură ,,Nopțile de sânziene” de la Marga.

 

Moderatorul acestei întâlniri, criticul literar Gheorghe Jurma, a dat ocazia celor prezenți să-și exprime gândurile cu privire la poezia lui Nicolae Preda. Ca un corolar al acestor gânduri, criticul Ada Cruceanu a transmis concluzia unuia dintre cei mai importanți poeți din Banat, regretatul Octavian Doclin, înainte de marea trecere în lumea veșniciei.

„Nicolae Preda este poet!”, spunea Octavian Doclin, nemailăsând spațiu pentru eventuale semne de întrebare!

 

 

În deplin consens cu această concluzie, opinez că poezia lui Nicolae Preda este una a nostalgiei, a fiorului tragic și a speranței, asumate în deplină rezonanță cu viața satului sau natal. Chiar dacă unele poeme relevă elemente de postmodernism, poetul Nicolae Preda rămâne totuși un clasic preocupat de estetica frumosului, care-și alege temele din tradițiile locului și din viața oamenilor, din relația cu familia și cu divinitatea. Eul său liric exprimă sentimente diverse și profunde precum dragoste, dezamăgire, tristețe, melancolie, bucurie, toate la un loc aducând în prim-plan un poet cu o sensibilitate greu de intuit dacă te gândești la inginerul, făuritor de baraje, care a îngăurit munții pentru a schimba cursul apelor. Temele tratate și lirica lipsită de sterilitate, cu o preferință evidentă pentru trăiri nu pentru concepte filozofice, fac din poezia lui Nicolae Preda una accesibilă tuturor.

Stilul liric folosit relevă faptul că poetul își trage seva din marii clasici, fiorul tragic deseori întâlnit în poezia lui Esenin punându-și amprenta pe creația sa.

Că este așa sau nu pare mai puțin relevant, cu adevărat important fiind faptul că poetul Nicolae Preda se dovedește a fi un stăpân al metaforei, cu ajutorul căreia deschide o nouă fereastră spre mereu surprinzătoarea diversitate a omenirii.

 

 

Acest al doilea volum semnat de Nicolae Preda, apărut la 10 ani după „Trece viaţa prin oglindă” (Editura TIM, Reşiţa, 2012), este o apariție editorială matură care anunță prezența certă a unui poet pe care istoria literară a Banatului Montan nu-l poate ignora.

 

La mulți ani, Nicolae Preda!

Felicitări și mult succes în continuare!

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite