„Locuim împreună în Reșița” – proiect cu finanțare europeană pentru comunitățile din zonele de tip ghetou și mahala

 

Consilierii locali reșițeni au aprobat, în ultima ședință, proiectul „Locuim împreună în Reșița”, în vederea finanțării acestuia din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Capital Uman. Grupul țintă al proiectului îl reprezintă aproape 300 de persoane din zonele urbane marginalizate ale Reșiței.

 

Strategia de Dezvoltare Locală a municipiului Reșița vizează cinci zone urbane marginalizate de trei tipuri: zone de tip ghetou cu blocuri sau foste colonii de muncitori – Mociur, Colonia Baraj și Moara Juracek; zone de tip mahala cu case și adăposturi improvizate – Dealul Crucii; zone centrale cu locuințe sociale, uneori ocupate abuziv – strada Traian Lalescu (foto). Pentru comunitățile din aceste zone, Primăria Reșița și Direcția de Asistență Socială Reșița implementează proiectul „Locuim împreună în Reșița”, al cărui obiectiv este integrarea lor în comunitatea mai largă a orașului, reglementarea actelor de identitate pentru obținerea drepturilor de asistență socială și încadrarea în școală a copiilor.

 

În cadrul proiectului, 280 de persoane, din care 61 de etnie romă, care locuiesc în locuințe publice izolate, supraaglomerate sau nesigure structural, vor primi mediere pentru facilitarea relocării și, acolo unde este cazul, pentru reglementarea actelor de identitate, de deținere și de stare civilă. De asemenea, proiectul vizează și îmbunătățirea unui regulament privind închirierea locuințelor publice. Totodată, pentru creșterea coeziunii comunităților din cele cinci zone urbane marginalizate și a integrării acestora în comunitatea orașului, vor fi organizate activități sportive, culturale și comunitare, până în decembrie 2023.

 

„Pentru a facilita contactul, interacțiunea și combaterea segregării între beneficiarii de locuințe sociale din zonele urbane marginalizate și ceilalți locuitori ai cartierelor în care aceste locuințe sunt situate se va organiza un mini campionat de fotbal între aceste cartiere, o acțiune culturală și 12 acțiuni comunitare pentru punerea în contact a copiilor romi și ne-romi din zonele urbane funcționale și din cele marginalizate și pentru conștientizarea populației cu privire la efectele segregării, violenței și bullying-ului în școli. Cel puțin 80 de persoane, din care zece aparținând categoriei etnice romă, vor participa la campanii de voluntariat, schimb de experiență și îmbunătățirea practicii locale”, a explicat directorul Direcției de Asistență Socială Reșița, Lidia Roșian.

 

Bugetul total al proiectului este de 731.278 lei, iar perioada de implementare este de 18 luni.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available