Măsuri suplimentare adoptate de Romsilva pentru prevenirea (și stingerea) incendiilor în fondul forestier

 

Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva anunță că a adoptat o serie de măsuri suplimentare pentru prevenirea și stingerea incendiilor în fondul forestier administrat, având în vedere riscurile sporite de producere a acestora, pe fondul caniculei prelungite, a creșterii activității turistice și a intensificării activităților agricole pe terenurile limitrofe fondului forestier.

 

Potrivit reprezentanților Romsilva, a fost instituit serviciul de permanență la nivelul fiecărui ocol silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor, pentru comunicarea rapidă cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență și Gărzile Forestiere, sunt actualizate planurile de alarmare și mobilizare a forțelor de intervenție în caz de incendiu și sunt intensificate acțiunile de patrulare și supraveghere a fondului forestier și a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor, precum și a traseelor frecventate de turiști.

 

De asemenea, pentru prevenirea extinderii incendiilor limitrofe fondului forestier, „sunt întreținute liniile izolatoare, colnicele și șanțurile de minim sanitar. Personalul silvic va intensifica și campania de informare a turiștilor, a angajaților firmelor de exploatare și a deținătorilor de terenuri limitrofe pădurilor, pentru a nu arde resturile vegetale și a nu lăsa focul nesupravegheat”, se arată într-un comunicat de presă transmis de conducerea Romsilva.

 

În primele șase luni ale acestui an, în fondul forestier administrat de RNP Romsilva s-au înregistrat 98 de incendii, care au afectat o suprafață cumulată de 553,8 hectare. „Menționăm că toate suprafețele administrate de Romsilva care au fost afectate în anii trecuți de incendiile de pădure au fost refăcute prin lucrări de regenerare a pădurilor.”, precizează reprezentanții regiei silvice.

 

RNP Romsilva administrează 3,13 milioane hectare de păduri aflate în proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietate publică a statului, conform conducerii Romsilva, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

 

În Caraș-Severin, județ cu aproximativ jumătate din suprafață acoperită de păduri, Romsilva administrează peste 320.000 hectare fond forestier proprietate publică a statului.

 

Sursă foto: FB Romsilva – Parcul Național Semenic-Cheile Carașului

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available