Maximum de tupeu la Zăgujeni! Buget lunar de peste un miliard și cerșeală de 50 de milioane

Sunt un jurnalist sensibil și mă feresc cât pot să cerșesc like-uri sau să fac rating pe suferința oamenilor, cu atât mai mult a copiilor. Dar nu mă pot face că nu văd când cineva încearcă să ne prostească în față!

Cred că vă amintiți cu toții diverse faze de la fotbal când un fotbalist se tăvălește pe jos de „durere”, dar reluarea ne arată foarte clar că tot ceea ce face este să tragă de timp. Eh, pentru asta îți trebuie și talent de actor, nu doar de fotbalist. Probabil și antrenament, practică, pentru că nu cred să-ți iasă din prima. Asta a încercat și Joe, directorul Centrului „Casa noastră” din Zăgujeni, un om pe care experiența de pe terenurile de fotbal, se pare, l-a propulsat în fruntea activității sociale a județului.

Sigur că totul în aceste zile trebuie interpretat în cheie electorală! Nici să vrem, n-am putea altfel. Potrivit președintelui Romeo Dunca, la Centrul „Casa noastră” din Zăgujeni 8 copii sunt îngrijiți de 34 de angajați cu un buget de peste 100.000 de lei noi în luna octombrie. Asta aflam în dimineața de 14 noiembrie chiar dintr-o postare de pe pagina de facebook a lui Romeo Dunca.

În aceeași zi aflam că organizația „Nu uita să fii om” din Caransebeș îi deplânge pe copiii de acolo, despre care spune că le „lipsesc: dezinfectanți pentru mâini, dezinfectant de suprafețe, produse de curățenie, veselă și tacâmuri de unică folosință” și demara o campanie de strângere de fonduri, afișând chiar și codul IBAN al contului asociației, cont în care spera să adune 5.000 de lei. Nu m-am îndoit o clipă de buna credință a președintei acestei asociații și a membrilor ei, dar am mirost imediat că cineva nu prea spune lucrurilor pe nume.

Așa că am scris imediat președintei, întrebând despre campanie. Respectuos, femeia mi-a spus că a vorbit cu directorul centrului și că a aflat că nu prea sunt dezinfectanți și că, din cauza coronavirusului, acum ei sunt obligați să servească masa copiilor în veselă de unică folosință. Că bani de veselă ar fi, dar nu de unică folosință. Ca cititor din când în când de bugete, i-am explicat foarte simplu că liniile bugetare nu sunt chiar atât de detaliate și că dacă sunt bani, cu ei se poate lua veselă de cristal sau de plastic, după preferință. I-am dat și o primă informație, pe care o reținusem din postarea președintelui CJ: la Zăgujeni sunt 8 copii. Cam cât să coste vesela de plastic pentru o lună pentru acești copii?

Mi-a răspuns că nu știe, că știa că sunt mai mulți copii și că ea va continua campania pentru că este sigură că cei de acolo au acele lipsuri. I-am mai dat o informație, atunci: „bugetul pe luna octombrie a fost de 108.000 lei”, dar și atunci a insistat să-mi spună că ea crede că sunt lipsuri și că vrea să continue această campanie.

I-am transmis atunci linkul cu postarea lui Romeo Dunca, una foarte clară și lămuritoare: „prezint situatia centrului de plasament Zagujeni. Astazi, 8 copii fără nevoi speciale sunt îngrijiți de 34 de angajați.

108.000 ron cheltuieli administrative pe luna trecută.
150.000 ron cheltuieli salariale .
? Amortizare clădire….
Adică matematic 53.000 euro ÷8 asistati = peste 6000 eur /luna / copil.
Cei 7 copii de la apartamente nu necesita același grad de asistență”.
A continuat să-mi explice că a vorbit cu directorul și sunt nevoi, apoi mi-a spus că citește postarea, după care l-a sunat chiar pe director. A revenit și mi-a spus că a vorbit încă o dată cu directorul Cristi Răduț și i-a spus că de o lună de zile nu au dezinfectant. „Am sunat din nou pe domnul director și pe încă o doamnă de la Centru. Chiar nu au dezinfectant de o lună de zile și vesela de unică folosință este necesară pentru că au în carantină chiar copii din Centru și vor să evite infectarea celorlalți. Primesc, într-adevăr, dar nu suficient. Eu voi continua campania. Nu cred că este nimic greșit să primească produse atât de necesare în această perioadă”, mi s-a transmis și, deși am insistat să prezint că, potrivit postării președintelui Consiliului Județean, un miliard de lei vechi pe lună este un buget mult prea serios ca să trebuiască ajustat cu donații de 50.000.000 de lei vechi (să păstrăm similitudinea), că e bine când lumea ajută, dar că e suspect să cheltui atâția bani și să fie așa carențe serioase.
Am început să caut, să dau telefoane, să mă informez și eu și, abia pe seară, postarea asociației a fost ștearsă, iar doamna m-a informat că s-a anulat campania.
Și președintele Romeo Dunca, după ce a aflat de tărășenie, a făcut o deplasare până la Zăgujeni, însă nu a avut acces în centrul, copiii find pozitivi și în carantină. Și nici cu managerul n-a putut vorbi, acesta fiind și el infectat cu coronavirus și în carantină.
Acum, repet, de buna credință a ONG-ului nu mă îndoiesc, dar parcă despre directorul cerșetor cu buget de miliarde lunar aș avea altă părere. Repet imaginea fotbalistului care „urlă de durere”, deși nu l-a atins nimeni.
Îmi cer scuze domnului director dacă i-am stricat șustele, dar sper că organele de cercetare penală își vor face treaba pentru că, aici, avem de a face cel puțin cu fals în declarații, dacă nu chiar infracțiuni mai serioase. Cel puțin, zic…
Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite