După un an în care toată lumea a fost, și este în continuare, afectată de pandemia de COVID-19, s-a ajuns în situația să se vorbească tot mai puțin tocmai despre cei aflați în prima linie a luptei cu efectele coronavirusului: cadrele medicale din spitalele cu pacienți infectați cu SARS-CoV-2.
Cosmin Librimir, medic primar la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Reșița, și-a exprimat public zilele acestea revolta văzând că televiziunile de știri, aproape toate, au ajuns să mediatizeze soluții medicale aberante, propuse de te miri cine, ca fiind antidotul perfect pentru tratarea bolnavilor confirmați cu COVID-19. „Dacă se va continua în felul ăsta, se va duce pe Apa Sâmbetei tot respectul oamenilor de rând față de breasla medicală. Păcat, se va ajunge să aibă încredere în homeopatie (ficat de gâscă împotriva gripei), ceaiuri și tincturi ce vindecă neoplasme peste noapte și superstiții din tradițiile poporului român – asta va fi medicina viitorului dacă neuronii românilor nu vor procesa informații într-un mod adecvat unui adult cu IQ mediu, dacă empatia și bunul-simț vor face loc violenței verbale (un pas până la violența fizică). Felicitări televiziunilor naționale de știri (3 din 4) și auxiliarelor, ați distrus ce e mai important: respectul bazat pe încredere!”, a scris dr. Librimir pe pagina sa de Facebook.
Contactat de resita.ro, medicul de la UPU spune că personalul medical din spital nu numai că este „din ce în ce mai obosit”, ci și „mâhnit, după ce, în ultima perioadă, în spațiul public au apărut anumite persoane care pretind că, odată ajuns la spital, șansele de supraviețuire sunt mici sau persoane care afirmă tot public că pot trata noul virus mult mai eficient și ieftin. Problema nu este că te vindeci, ci cum te vindeci. Pentru a nu rămâne cu sechele de la această boală cumplită, trebuie să spun că tratamentul nu este deloc ieftin. În prezent îngrijim pacienți tot mai gravi, cu șanse tot mai mici de supraviețuire. E o presiune extraordinară”.
Dar în spitalele cu secții COVID, implicit în spitalul din Reșița, nu se lucrează sub presiune de azi, de ieri. „De un an de zile lucrăm în acest ritm, deci suferim de «burn-out» (adică stare de epuizare) din cauza condițiilor în care lucrăm, la care se adaugă aruncarea în spațiul public, de anumite persoane, a unei culpe asupra noastră. Cum se traduce acest «burn-out»: dificultăți de concentrare, scăderea capacității de a rezolva probleme, oboseală permanentă, lipsa energiei și a motivației, furie, tulburări ale somnului. Nu e ușor să vezi că ești făcut criminal după un an în care ai muncit și te-ai sacrificat atât de mult. E foarte ușor să acuzi, fără a ști despre ce este vorba. Mi-aș dori să lucreze în acest costum de protecție, doar o singură zi, cei ce acuză. Să lucreze echipați, dar în meseria lor, nu a noastră. O să realizeze ce înseamnă să nu îți poți sterge sudoarea de pe frunte, să nu poți bea apă, să nu te duci la toaletă… Să lucrezi la căldură, apoi să ieși în frig să lucrezi, apoi să revii din nou la căldură!”, ne-a declarat cu amărăciune medicul Cosmin Librimir. Care trage în final încă un semnal de alarmă: „Noi, cei care am început lupta în prima linie cu această pandemie, acum suntem mai puțini!”. Un adevăr nerostit de niciuna din autoritățile care ar trebui să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor de personal cu care se confruntă Spitalul Județean de Urgență din Reșița.