După un amplu proces de reabilitare început în noiembrie 2022 și o investiție de aproximativ 55.000.000 de lei, hidroagregatul 1 de la Porțile de Fier 1 a fost repus în funcțiune cu aportul decisiv al UCMH Reșița.
Repunerea în funcțiune a hidroagregatului 1 de la Porțile de Fier 1 a fost marcată ieri, 21 martie, printr-un eveniment la care a participat și ministrului Energiei, Sebastian Burduja, alături de echipa Hidroelectrica și de partenerii din industrie. Un aport important pentru reabilitarea hidroagregatului, demarată în noiembrie 2022, l-au avut specialiștii de la UCM Reșița, devenită, anul trecut, UCMH, odată cu integrarea în grupul Hidroelectrica.
„Lucrările de reabilitare, în valoare de aproximativ 55.000.000 de lei, au fost realizate de grupul Hidroelectrica, compania-fanion a energiei regenerabile din România și cel mai puternic jucător de stat listat la bursă. Un rol esențial în acest proces l-a avut și UCMH Reșița, o companie cu o tradiție de peste 250 de ani, care a furnizat și asamblat componente critice pentru această reabilitare. La fel de importantă a fost și contribuția experților de la Hidroserv”, au transmis reprezentanții Ministerului Energiei.
Concret, potrivit unui comunicat transmis de Hidroelectrica, lucrările au implicat demontarea completă a hidroagregatului, transportul componentelor la Reșița pentru expertiză și reparații, urmat de remontarea și testarea ansamblului rotor-turbină în fabrică. „În fabrica UCMH din Reșița, rotorul turbinei, cu un diametru nominal de 9.500 mm, a beneficiat de execuția unor activități de anvergură, inclusiv prelucrări specializate, posibile doar cu ajutorul mașinilor-unelte de mari dimensiuni, unice în țară. Procesul reprezintă o premieră pentru Hidroelectrica, în cadrul unui proiect atât de complex, fiind implicate doar Hidroelectrica și societățile sale afiliate – Hidroserv și UCMH Reșița”, se precizează în comunicat.
La rândul său, și ministrul Sebastian Burduja a subliniat faptul că „este practic prima lucrare de mare dificultate executată doar de companii românești, după ani de zile de provocări speciale: insolvențe, lipsa finanțării, lipsa investițiilor. Acest moment nu ar fi fost posibil fără echipa excepțională de la Hidroelectrica. Totodată, aplauze și mulțumiri speciale pentru UCM Reșița, acum UCMH, parte din grupul Hidroelectrica, o companie cu o istorie de 254 de ani, alături de Hidroserv. Aceste echipe de experți au demonstrat că industria românească poate și trebuie să renască și să fie în prima linie”.
Odată cu repunerea în funcțiune a hidroagregatului 1, hidrocentrala de la Porțile de Fier I este, după ani de zile, pe deplin operațională, cu toate cele șase grupuri funcționale. Ministerul Energiei și Hidroelectrica au în desfășurare lucrări și la alte hidrocentrale din țară, aflate în diferite stadii de modernizare sau finalizare, cum ar fi reabilitarea și retehnologizarea echipamentelor de la Porțile de Fier 2, Vidraru, Râul Mare Retezat și Lotru-Ciunget.
„Această repunere în funcțiune este o reafirmare a capacității industriei românești de a livra excelență. Hidroelectrica, Hidroserv și UCMH Reșița sunt dovada vie că avem oameni, expertiză și determinare să facem din România o forță energetică în Europa. Prin investițiile pe care le-am început, România va deveni independentă energetic și va furniza energie pentru țările din regiune. Printr-o strategie echilibrată, cu centrale de producție atât regenerabile, cât și în bandă, România va rezolva trilema energetică: securitate energetică, prețuri accesibile și decarbonizare – în această ordine de priorități”, a mai declarat ministrul Energiei.
Sursă foto: Ministerul Energiei