Finanțarea proiectului domeniului turistic Semenic este de astăzi o certitudine, odată cu emiterea ordinului de ministru care garantează acoperirea a 70% din investiția totală estimată la 42 de milioane de euro.
Primarul Reșiței, Ioan Popa, a anunțat astăzi că începem săptămâna „cu o veste extraordinară pentru întreg Banatul de Munte! Ministerul Economiei și Turismului a aprobat prin ordin de ministru finanțarea Proiectului Turistic Semenic. Aduc mulțumirile mele sincere domnului ministru Radu Oprea. Mulțumesc de asemenea partenerilor din acest proiect, Primăria Văliug și Consiliul Județean Caraș-Severin, care alături de colegii mei din Primăria Reșița au făcut ca acest proiect demarat în urmă cu 20 de ani să devină o realitate!”
Contractul de proiectare și execuție a fost, de asemenea, semnat, iar consorțiul câștigător format din trei companii de calibru lucrează deja la proiectul tehnic. „Grosul” finanțării este, așadar, asigurat, pentru restul de 30% existând mai multe variante. După cum a explicat Ioan Popa, „ori vom lua un credit bancar noi, Primăria Reșița, ori vom lua un credit sindicalizat împreună cu Consiliul Județean și Primăria Văliug, dar avem timp să gândim mai departe. Am putea chiar să luăm o parte de la ADR Vest, iar atunci suma pe care o cofinanțăm noi va fi mai mică”.
Ioan Popa: Investițiile ce urmează a fi realizate să nu fie duse în derizoriu prin construcții inadecvate!
Acum, important este ca autoritățile locale care vor fi principalele beneficiare ale viitorului domeniu turistic din Banatul Montan să evite greșelile comise de primării din alte județe unde s-au făcut investiții în zone turistice. Tocmai de aceea, primarul Reșiței face apel la primăriile din Văliug și Brebu Nou „să preia Regulamentul de Construire în Zone Alpine, regulament întocmit de Direcția de Urbanism a Consiliului Județean, inspirat din legislația Austriei. Fără acest document există riscul ca investițiile ce urmează a fi realizate să fie duse în derizoriu prin construcții inadecvate, așa cum este cazul, din păcate, în alte zone turistice, adevărate eșecuri”.
În condițiile în care România „exportă” astăzi turism de aproximativ 14 miliarde de euro anual, spune Ioan Popa, intervențiile bine gândite în infrastructura montană și în zona litoralului Mării Negre pot face ca o bună parte din acești bani să rămână în țară. Nu e deci de mirare că Proiectul Turistic Semenic, după cum au estimat specialiști în domeniu, va putea genera între 2,5 și 3,5 milioane de euro profit pe an. Ceea ce înseamnă că investiția de circa 12 milioane de euro a administrațiilor locale va fi amortizată în cel mult cinci ani. Și va continua să genereze beneficii pentru întreg Banatul Montan!