Ministrul Sebastian Burduja a semnat din nou: Parcuri fotovoltaice în două orașe și cinci comune din Caraș-Severin

 

După municipiul Reșița, alte șapte unități administrativ-teritoriale din județul Caraș-Severin primesc finanțare europeană de la Ministerul Energiei pentru parcuri fotovoltaice.

 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat la sfârșitul săptămânii trecute contracte de finanțare cu 105 entități publice din 34 de județe pentru investiții în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum. Este vorba despre amenajarea de parcuri fotovoltaice, printre unitățile administrativ-teritoriale care au semnat contractele de finanțare fiind și două orașe și cinci comune din Caraș-Severin: orașele Anina și Oțelu Roșu și comunele Grădinari, Ezeriș, Zăvoi, Socol și Ciclova Română.

 

„Marcăm o nouă zi importantă pentru viitorul energetic al României. Prin semnarea acestor contracte, ne apropiem cu pași concreți de o Românie modernă, în care fiecare comunitate are acces la energie curată și la prețuri corecte. Aceste proiecte, care vor înseamnă realizarea de parcuri fotovoltaice pentru comunități din întreaga țară, ne aduc mai aproape de obiectivul nostru de a transforma sistemul energetic național, punând accent pe sustenabilitate și inovație. Cei mai importanți beneficiari rămân cetățenii, care vor simți direct efectele pozitive ale acestor proiecte: facturi mai mici, un mediu mai curat și o calitate a vieții îmbunătățită. Totodată, investițiile semnate astăzi creează locuri de muncă și aduc prosperitate pe termen lung comunităților locale”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

 

Până în acest moment, Ministerul Energiei a semnat și finanțat prin intermediul apelului Fondului pentru Modernizare 633 de contracte pentru parcuri fotovoltaice, cu o valoare totală de 338.996.179 euro. Capacitatea totală instalată va fi de 237,4 MW. „Aceste investiții oferă localităților și instituțiilor publice oportunitatea de a construi și exploata parcuri fotovoltaice, reducând semnificativ costurile cu energia. În multe cazuri, aceste capacități acoperă până la 70% din necesarul de energie al instituțiilor, de la iluminatul public la funcționarea școlilor și spitalelor”, a precizat Sebastian Burduja.

 

Amintim că primarul Reșiței, Ioan Popa, a semnat încă din luna ianuarie, la Ministerul Energiei, contractul de finanțare pentru realizarea unui parcul fotovoltaic de 8,5 megawați. Reșița va deveni, odată cu implementarea acestui proiect ce presupune o investiție de circa 11 milioane de euro, primul oraș din România care va avea acoperit, din surse regenerabile, întregul consum de energie pentru transportul public (tramvaie și autobuze electrice), școli, grădinițe, licee și iluminatul public. Valoarea totală a contractului semnat de edilul Reșiței este 55.219.207 lei, din care suma de 46.957.825 lei va fi asigurată din fonduri europene. Parcul fotovoltaic va fi amenajat în zona Căii Timișoarei, pe o suprafață de aproximativ 15 hectare. Demersurile pentru realizarea acestei investiții au început în urmă cu peste doi ani, Primăria Reșița făcând între timp o serie de pași pentru urgentarea lucrărilor. „Noi n-am stat degeaba, am scos la licitație proiectul tehnic și execuția lucrării, cu sarcină suspensivă că pornim lucrările în momentul în care semnăm contractul”, a declarat primarul Ioan Popa.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available