Suntem prezenți și pe

Divertisment

Mireasa și caraghiosul, spectacol grotesc printre elevi

Publicat cu

pe

Debutul fiecărui an școlar ne surprinde cu declarații și prezențe tot mai colorate. Cei mai avizi după baia de mulțime sunt, evident, politicienii. Nu știm ce e în mintea lor, ce așteptări au de la festivitățile de început de an, cum își imaginează că pot asocia prezența lor în astfel de situații cu speranța că 5, 7 părinți au pus ochii pe ei și la următoarele alegeri vor fi preferații de pe buletinul de vot, însă ceea ce știm este faptul că nu ratează nicio ocazie să fie în mijlocul elevilor la fiecare început de an școlar. Probabil niște consilieri de mâna a doua îi sfătuiesc pe aceștia să nu rateze nicio oportunitate de a se face remarcați. Dacă nu prin vreun discurs motivațional, măcar prin ținuta vestimentară.

Nu știm dacă s-au făcut cercetări sociologice pe tema aceasta, dar cu siguranță știm că la fiecare început de an școlar discursurile sforăitoare și plictisitoare nu trezesc sub nicio formă empatia celor prezenți. În niciun caz pe cea a elevilor. Cu atât mai puțin pe cea a părinților. Dincolo de ridicolul la care te expui ca politician, fie că ești consilier local, județean, primar, viceprimar, parlamentar sau ministru, nu deslușim ce se petrece în mintea politicianului participant la asemenea festivități. Cele mai multe discursuri sunt unele ce te pot amuza copios, rezumate citite de pe o coală de hârtie care n-au nimic de-a face cu realitatea, statistici dintr-o altă dimensiune și sfaturi de viață ce nu se regăsesc în comportamentul uzual al vorbitorilor. Deci încă un argument ce ne îndreptățește să afirmăm că singura rațiune a celor ce calcă pragul unei școli doar la festivitatea de deschidere este una eminamente electorală.

Am ales acest titlu și fotografia de la articol pentru a întări cele exprimate mai sus. Președintele PSD, Luminița Jivan, alături de inspectorul școlar general, mister Cornici, nu au făcut rabat de la o asemenea oportunitate. De ce mireasă? Pentru că, nu-i așa, a venit la cârma pesediștilor cărășeni, plastic vorbind, pe un cal alb. Imaculată și nouă în politică. Dornică să schimbe paradigma într-o zonă mult blamată de români. Și la un partid de tagma PSD. Iar venirea domniței s-a produs în contextul susținerii înflăcărate a celui mai controversat personaj politic din ultimii ani, Liviu Dragnea. Și ulterior a agramatei-premier Veorica Dăncilă. Numai că, din datele ce au apărut până acum în spațiul public, domnița Jivan nu pare a schimba paradigma în politică, ci, mai degrabă, continuă pe aceeași linie. Îi elimină pe cei incomozi și îi promovează pe cei care-i care-i aduc ode nemărginite pe rețelele sociale.

Domnul inspector se numără printre cei care o adulează pe domniță. Cornici apare de fiecare dată în preajma miresei și nu avea cum să rateze momentul începutului de an școlar. Altfel și-ar pierde funcția de la ISJ primită tocmai pentru activitatea prodigioasă de proslăvire pe rețelele sociale și nu numai. Unde mai pui că multe din postările dânsului sunt deficitare la capitolul gramatica limbii române? Dar cine a zis că ar mai conta acest aspect, chiar dacă ești profesor și, mai ales, ești  în fruntea unei instituții ce se ocupă tocmai de educația noii generații? Important e să fii în grațiile celui/celei care dictează cine ocupă funcțiile cu pricina. Educația? Dă-o dreaq, e un moft! Și atunci ne dorim ca elevii ce privesc spre prezidiu, în prima zi de școală, să ne perceapă ca pe un exemplu demn de urmat. Nu avem cum să fim exemple de urmat atâta vreme cât noi, prin comportamentul nostru, sfidăm orice regulă a bunului simț. Prezența noastră în mijlocul lor ar trebui să fie una plină de încărcătură, pozițiile pe care le ocupăm la momentul respectiv trebuie să fie reliefate în urma unor ani întregi de studiu, smerenie și mult, mult bun-simț. Să nu ne fie nouă rușine de nerușinarea voastră…

Continuați lectură
Reclamă
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Divertisment

Caravana Iepurașului ajunge și în Măureni!

Publicat cu

pe

După succesul avut la Reșița, Moldova Nouă și Oravița, trupa de actori ai Teatrului DA și voluntarii Asociației Nevo Parudimos sunt așteptați să vină cu Caravana Iepurașului și în comuna Măureni.

Invitația a fost lansată de primarul comunei, Brian Filimon, cel care vrea să întregească și pentru copiii din Măureni și Șoșdea bucuria sărbătorilor pascale. Spectacolul stradal va avea loc chiar în prima zi de Paște, în Duminică Mare.

„Dragi copii!
Mâine (astăzi, n.r.), 19.04.2020, începând cu ora 15.00, vom avea ca musafiri în comuna noastră pe îndrăgitele personaje din desenele animate, care vin însoțite de mult-iubitul iepuraș. Ele vor străbate toate străzile din Măureni și Șoșdea într-un car alegoric. Voi, dragi copii, sunteți invitați să participați la această paradă și să vă bucurați de prezența acestora, respectând regulile cunoscute în această perioadă, astfel încât vă rugăm ca fiecare dintre dumneavoastră să stați în fața locuințelor sau la ferestrele locuințelor dumneavoastră și să vă bucurați de frumosul spectacol oferit din suflet, drept mulțumire pentru toți cei care respectă normele de protecție impuse în această grea perioadă.
Haideți, cu mic, cu mare, să aplaudăm, să râdem și să dansăm alături de ei!”,

este invitația la bunădispoziție adresată de Brian Filimon puștilor ce se vor afla în prima zi de Paști în comuna Măureni.

După ce a adus bucurie în Săptămâna Mare copiilor din Reșița (joi), Moldova Nouă (vineri, foto), Oravița (sâmbătă), Caravana Iepurașului condusă de actorul și directorul de teatru Dan Mirea va ajunge, așadar, în Duminica Mare la Măureni și apoi în orașul Oțelu Roșu, la invitația primarilor din aceste localități.

Continuați lectură

Divertisment

Caravana Iepurașului, spectacol la scenă deschisă pentru copiii izolați în case!

Publicat cu

pe

„Totul va fi bine” este mesajul transmis copiilor de Caravana Iepurașului, un spectacol stradal realizat de actorii Teatrului DA, în parteneriat cu Primăria Reșița și sprijiniți de voluntarii Asociației Nevo Parudimos. Spectacolul de azi de la Reșița va fi reeditat zilele următoare la Moldova Nouă, Oravița și Oțelu Roșu.

Inspirat de un spectacol asemănător desfășurat la Zürich, în Elveția, Dan Mirea, directorul Teatrului privat DA, spune că a gândit să îl realizeze și la Reșița. „Înțeleg perfect cât de greu trebuie să le fie copiilor să stea numai în case, mai ales că nici târgul de Paște nu va mai avea loc. Tocmai de aceea, chiar dacă suntem departe fizic de ei, le suntem alături sufletește mai mult ca niciodată”, transmite omul cu ideea, sufletistul Dan Mirea, care ne-a dezvăluit că această inedită caravană va avea, deloc întâmplător, și două opriri: la Spitalul Județean de Urgență Reșița și la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin.

Primăria Municipiului Reșița, la rândul ei, a scris o epistolă-invitație pentru copiii din oraș care vor avea șansa de a asista la acest spectacol stradal.

„DRAGI PĂRINȚI ȘI COPII! Avem o provocare pentru voi!

În mod normal, în această perioadă am fi organizat Târgul de Paște și multe jocuri frumoase pentru voi, dar, pentru că situația actuală nu ne permite acest lucru, împreună cu prietenii noștri de la Teatrul DA și Asociația Nevo Parudimos ne adaptăm… și vă pregătim o surpriză🎁!
Dacă ați fost cuminți, să nu vă faceți griji, Iepurașul vine și anul acesta. Și nu vine singur, ci cu prietenii lui, cu toții echipați cu mănuși și mască de protecție. Aceștia se vor plimba joi, 16 aprilie, începând cu ora 15:00, prin tot orașul. Își doresc foarte mult să vă salute, să vă distrați împreună și să vă spună că #totulvafibine!

Ce trebuie să faceți voi

Iesiți la geamuri sau pe balcon având un accesoriu colorat la voi. Poate fi o eșarfă, o batistă, o șapcă sau orice alt element vestimentar! Salutați-i pe prietenii noștri, dansați și cântați cu ei! Dar, nu uitați! Evitați să ieșiți din casă până nu veți putea face asta în condiții de siguranță!”, este mesajul transmis de Primăria Reșița, în preambulul acestui inedit spectacol pentru copii.

Caravana Iepurașului va ajunge zilele acestea și în orașele Moldova Nouă (vineri, 17 aprilie, de la ora 15.00), Oravița (sâmbătă, ora 10.00) și Oțelu Roșu (sâmbătă, între orele 15.00 și 19.00), la invitația primarilor din aceste localități.

Acesta este un prim spectacol altfel pentru copii. Teatrul DA mulțumește domnului primar Popa pentru că datorită acceptului său noi am pornit acțiunea asta. Și, făcându-se la Reșița, au văzut și alte primării și ne-au invitat. Mulțumesc, totodată, și voluntarilor internaționali din 12 țări care activează la Nevo Parudimos, care vor fi alături de actorii Teatrului Da personajele de poveste”, a mai declarat Dan Mirea.

 

Continuați lectură

Divertisment

Hai la teatru… online! Începând din seara asta!

Publicat cu

pe

Începând din această seară, sunteți invitați la TEATRU ONLINE! Sau la „teatru… de acasă”, cum spun în invitație actorii Teatrului Național din Timișoara.

„Începând de azi vă dăm întâlnire la dumneavoastră acasă! De astăzi, 25 martie, vă invităm să transformați fotoliul în scaun de spectator în fiecare miercuri, vineri și duminică de la ora 20.00”, este invitația lansată de Teatrul Național din Timișoara.

Toate spectacolele vor fi disponibile pe canalul  YouTube al Teatrului Național din Timișoara din 25 martie, ora 20.00, până vineri, 1 mai 2020. Spectacolele pot fi accesate de pe site-ul www.tntimisoara.com , precum și de pe conturile de Facebook, Instagram și Twittter ale Teatrului Național din Timișoara.

Seria online „Întâlniri la voi acasă” va începe cu unul dintre cele mai atrăgătoare titluri din repertoriul Teatrului Național, SUNT O BABĂ COMUNISTĂ, pe un scenariu de Călin Ciobotari, după romanul lui Dan Lungu. Alături de cei doi protagoniști interpretați de  Claudia Ieremia și Ion Rizea, din distribuție fac parte Matei Chioariu, Roberta Popa, Doru Iosif, Călin Stanciu jr., Alecu Reus, Cristian Szekeres, Ana Maria Cojocaru, Iuliana Crăescu, Romeo Ioan, Ionuț Iova, Raul Lăzărescu, Răzvan Ciocoi și Marin Lupanciuc. Regia artistică este semnată de Antonella Cornici, scenografia – de Inocențiu Ieremia, coregrafia – de Victoria Bucun. Conceptul video, de Andrei Cozlac, iar cel sonor, de Sebastian Hamburger.

TNTm ne oferă azi înregistrarea premierei spectacolului din 3 noiembrie 2019, evenimentul care a deschis FEST – FDR2019. La finalul spectacolului, puteți urmări și discuția dintre creatorii spectacolului, inclusiv autorul, și publicul din seara respectivă.

Sursă foto: Adrian Pîclișan / TNTm

Continuați lectură

Cele mai citite