Mobilizare impresionantă pentru salvarea Morii Concordia de la Vrani. Clădirea a fost reabilitată în timp record [FOTO]

 

Aproape o sută de voluntari au muncit timp de trei zile, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a reabilita Moara Concordia, imobil construit în perioada 1926-1927 şi abandonat în anii 2000.

 

Voluntarii Asociaţiei Acasă în Banat, săteni, autorităţi locale, elevi de la Liceul „General Dragalina” din Oraviţa, firme şi mici întreprinzători locali – cu toţii şi-au unit eforturile pentru a salva de la degradarea totală una dintre clădirile emblematice de pe Valea Caraşului: Moara Concordia de la Vrani.

 

Pe parcursul celor trei zile, a fost reparat acoperişul clădirii şi a fost refăcută tencuiala. De asemenea, au fost curăţate atât spaţiile interioare cât şi cele exterioare. „Fiind o clădire de mari dimensiuni, cu un acoperiș pe măsură, a trebuit să căutăm soluții pentru a finaliza ceea ce ne-am propus în numai trei zile. Am început prin a da jos toată țigla de pe acoperiș, apoi am selectat doar țigla în stare bună și am curățat-o manual una câte una. Meșterii au reparat șarpanta acolo unde a fost cel mai grav afectată. Ne-a ajutat foarte mult utilajul pus la dispoziție de Bardeau Holding, fără de care efortul ar fi fost mult mai mare. Zeci de voluntari au fost ocupați pe interior de curățenia generală, vopsit și văruit. Câțiva meșteri din sat, ajutați de voluntari, s-au oferit să refacă o parte din tencuiala degradată. Cel mai urgent a fost frontonul clădirii dinspre stăvilar care era grav afectat. Ne-am ocupat și pe exterior de curățenie, ecologizare, amenajarea spațiului din jurul morii care la fiecare sfârșit de săptămână se umple de oameni veniți la scăldat”, relatează reprezentanţii Asociaţiei Acasă în Banat.

 

 

În acţiunea de reabilitare a morii de la Vrani au fost implicaţi aproape o sută de voluntari. Un aport important au avut sponsorii din zonă şi localnicii care au muncit, au oferit cazare şi mâncare voluntarilor sau au donat materiale: „Au venit să dea o mână de ajutor oameni de toate vârstele și din toate domeniile de activitate, iar pentru asociația noastră este una din acțiunile cu cea mai mare implicare a oamenilor din sat. Mulțumim sponsorilor Bardeau Holding, Persam&Comp și VPP Construcții fără de care acțiunea nu ar fi fost posibilă. Mulțumiri lui Gogu Caraconcea pentru donația de lăteți și scândură necesari acoperișului. Mulțumiri ZF Group Oravița pentru sprijinul constant în comunitate și implicarea cu voluntari. Mulțumiri serelor Victor Farca din Vărădia și Livada Nicoletei din Ticvaniu Mic pentru donația consistentă de legume și fructe. Le mulțumim și îi felicităm pentru implicare pe toți sătenii care au pus umărul pentru desfășurarea acțiunii, cu tot ce a fost nevoie, de la proprietari, la meșteri, la voluntari, la echipa de la bucătărie, la doamnele care au făcut gogoși sau oamenii care au pus la dispoziție cazare pentru voluntari”, transmit iniţiatorii campaniei de salvare a Morii Concordia. De asemenea, printre voluntari s-au numărat şi elevi de la Şcoala Gimnazială din Vrani şi de la Liceul „General Dragalina” din Oraviţa, precum şi primarul şi viceprimarul comunei Vrani, Răzvan Nicolae Otiman, respectiv Bogdan Rad.

 

„Nu ne rămâne decât să ne bucurăm că Moara Concordia de la Vrani este salvată de la degradare și că va rămâne un reper pentru toată zona Oraviței, atât ca monument industrial deosebit, cât și ca unul din cele mai frumoase locuri de scăldat. Îi îndemnăm pe toți cei care nu au vizitat-o să o facă! Împreună, cu toții, să învățăm să avem grijă de ea pe mai departe”, transmit reprezentanţii Asociaţiei Acasă în Banat.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available