Monument istoric de interes național, clădirea Băilor Neptun este la un pas de prăbușire! Ministerul Culturii ignoră dezastrul din Herculane

 

Ritmul accelerat în care clădirea se degradează și situația juridică incertă a terenului pe care aceasta se află fac aproape imposibilă misiunea pe care Asociația Locus și-a asumat-o în 2017: salvarea și conservarea Băilor Neptun din stațiunea Băile Herculane. Asociația a solicitat sprijin din partea Guvernului, însă răspunsurile fie sunt evazive, fie… lipsesc cu desăvârșire.

 

Asociația Locus, care a inițiat, în urmă cu cinci ani, proiectul HerculaneProject pentru salvarea Băilor Neptun, trage un nou semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă imobilul de patrimoniu. În lipsa unor lucrări de consolidare, acesta se poate prăbuși oricând, în ciuda eforturilor pe care voluntarii asociației, cu sprijin din donații și sponsorizări, le depun încă din 2017. În toată această perioadă, Asociația Locus, formată din tineri arhitecți din Timișoara, a executat o serie de lucrări de punere în siguranță a Băilor Neptun, care, însă, din păcate, nu au reușit să stopeze procesul constant de degradare.

 

„Situația Băilor Neptun este din ce în ce mai gravă. S-a ajuns în punctul în care degradările extinse ale zidăriei necesită intervenții masive, care ies din sfera intervențiilor de punere în siguranță. Avem trei sectoare în prag de pre-colaps și la ultima vizită pe șantier am descoperit că fațada principală a unui sector de clădire s-a desprins de structura portantă a clădirii și se deplasează către stradă. Este mai mult decât un pericol, este o situație ce poate genera o stare de urgență”, a transmis, ieri, 21 noiembrie, președintele Asociației Locus, Oana Chirilă.

 

Imobilul este atât de deteriorat încât mai poate fi salvat doar printr-o restaurare totală. O intervenție de acest tip, însă, care necesită accesarea de programe de finanțare guvernamentală sau europeană, nu este posibilă din cauza situației juridice actuale – clădirea Băilor Neptun este proprietatea UAT Băile Herculane, iar terenul pe care se află aceasta e proprietate privată. „Bunul imobil – clădire și teren – a fost achiziționat de soții Valeriu și Alexandrina Verbițchi în 2009 de la societatea Hercules SA. Ulterior, doar clădirea a fost transferată către orașul Băile Herculane, în baza unui contract de schimb. În cartea funciară sunt notate mai multe sechestre. Două sechestre, care par a fi fost instituite într-o executare silită, vizează atât terenul cât și clădirea, dar sechestrele civile asupra clădirii sunt cel mai probabil o eroare, acestea fiind ulterioare momentului transferului clădirii către municipalitate. Pe teren mai sunt două sechestre: primul vizează un litigiu care a fost soluționat pe latura penală, mai este în derulare procesul civil care e în faza de apel, iar al doilea sechestru vizează un dosar care e încă în faza de urmărire penală, deci estimăm ca va mai dura o perioada lungă de timp până când se finalizează”, explică cei de la Asociația Locus cum s-a ajuns în situația imposibilă din prezent când, practic, orice investiție de amploare pentru salvarea Băilor Neptun printr-un proiect de conservare și punere în valoare a monumentului istoric de interes național este blocată din start.

 

„Ne învârtim în cerc, din păcate, și trebuie să intervenim cât mai urgent și cât mai în ansamblu cu intervenții masive. Pe deoparte nu putem accesa fonduri guvernamentale sau europene pentru a face intervențiile atât de necesare – situația juridică ne împiedică – și pe de altă parte legea, așa cum este ea definită astăzi, nu ne permite decât intervenții reversibile de punere în siguranță sau consolidare și nu restaurare. Baia Neptun se află în punctul în care necesită o restaurare, iar degradările apar tocmai din lipsa izolațiilor hidrofuge verticale și orizontale. Această degradare nu poate fi eliminată prin intervenții reversibile”, avertizează Oana Chirilă.

 

În aceste condiții, Asociația Locus a cerut Guvernului să se implice în găsirea unor soluții pentru deblocarea situație Băilor Neptun prin: soluționarea situației juridice și clarificarea aspectului legat de regimul juridic al Băilor Neptun; emiterea unui avertisment scris din partea Ministerului Culturii către proprietarii privați ai terenului privind demararea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică; alocarea de fonduri în vederea punerii în siguranță a versantului din spatele imobilului construcție Băile Neptun; demararea demersului în vederea înscrierii întregului areal istoric al Băilor Herculane pe lista UNESCO, având în vederea valoare istorică, culturală și naturală pe care acestea o au.

 

Solicitarea asociației a fost transmisă, la sfârșitul lunii iunie, mai multor ministere – Cultură, Dezvoltare, Justiție, Mediu – însă speranțele privind un ajutor guvernamental sunt, practic, nule, după cum spune Oana Chirilă: „La solicitarea noastră de sprijin din partea Guvernului, singurul minister care încă nu a răspuns este din păcate Ministerul Culturii. Au răspuns cei de la Institutul Național al Patrimoniului, cărora le mulțumim pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor. Ministerul Dezvoltării a fost cel mai amplu și proactiv în răspuns. Concluzia este că aproape nimeni nu ne poate ajuta atâta timp cât această situație juridică persistă. Și ea va mai persista, întrucât numai în vară grupul infracțional ce a devalizat stațiunea a fost trimis în judecată. Soluții suntem convinși că se pot găsi atâta timp cât există cooperare interinstituțională. Primăria Băile Herculane, proprietarul clădirii, a transmis de asemenea nenumărate cereri și adrese prin care au solicitat sprijin”.

 

Voluntarii Asociației Locus apelează, în continuare, la sprijinul comunității pentru a face intervențiile de consolidare la etajul clădirii, în acest sens fiind necesară suma de aproximativ 45.000 de euro. „Până acum tot ceea ce am făcut pentru Băile Neptun a fost cu sprijinul vostru și pentru asta vă mulțumim enorm, suntem însă departe de a strânge sume necesară pentru a face intervențiile de consolidare necesare împiedicării colapsului în zona de etaj. Avem 15.000 euro din suma de 60.000 euro, conform devizului elaborat în primăvară. Cu fiecare lună în care nu intervenim, cu atât devizul crește întrucât degradările avansează. Suma nu este una mare, de aceea facem apel la dumneavoastră, cei care ne susțineți și care vedeți potențialul de reactivare a Băilor”, transmite Oana Chirilă.

 

Modalitățile prin care puteți contribui financiar la salvarea Băilor Neptun sunt:

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available