Municipiul Reșița, exemplu de bune practici pentru administrația publică din Arad

 

Transport public 100% electric, rețea extinsă de piste de biciclete, blocuri eficientizate energetic, spații verzi, grădinițe și școli modernizate – sunt principalele investiții realizate de Primăria Reșița cu ajutorul fondurilor europene.

 

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, alături de reprezentanți ai autorităților publice din județul Arad care derulează proiecte finanțate din fonduri europene, prin Programul Regional Vest, s-au aflat, timp de două zile, în municipiul Reșița, pentru un seminar de informare ce pune accent pe învățarea aplicată și pe schimbul de bune practici între autoritățile publice din regiune.

 

„Scopul întâlnirilor de acest gen pe care le organizăm este să învățăm unii de la alții, în regiune, și să ne asigurăm că investițiile europene sunt implementate corect, conform cerințelor, astfel încât să producă un impact real în comunitățile locale. Ideea este să prezentăm participanților exemple concrete de investiții realizate cu fonduri europene, să analizăm împreună provocările din implementare și să găsim soluții aplicate pentru transformarea cu succes a orașelor”, au transmis reprezentanții ADR Vest.

 

Autoritățile publice din județul Arad au în pregătire proiecte care vor transforma comunitățile – de la mobilitate urbană, la eficiență energetică, regenerare urbană, spații verzi – iar în acest sens, municipiul Reșița a putut oferi o serie de exemple de bune practici. „Cu fonduri europene și prin implicarea administrației locale, Reșița se remarcă printr-un Transport public 100% electric, rețea extinsă de piste de biciclete, blocuri eficientizate energetic, spații verzi grădinițe și școli modernizate”, au subliniat reprezentanții ADR Vest care, împreună cu oaspeții din Arad, au vizitat, ieri, proiecte implementate cu finanțare europeană în capitala Banatului Montan: Centrul Civic – un spațiu urban reconfigurat, modern și plin de viață; promenada de pe malurile Bârzavei – o investiție care pune în valoare râul și biodiversitatea lui, populat acum de pești și rațe sălbatice, urmând ca prin Programul Regional Vest să fie modernizat celălalt mal, cu piste de biciclete și șase pasarele pietonale cu un design arhitectural deosebit; Colegiul Național „Traian Lalescu” – o școală eficientizată energetic și modernizată, care dispune acum de săli cu table interactive, smart lab-uri, laboratoare de informatică și robotică, terenuri de sport moderne; Blocul Fetelor – vechiul cămin de fete, transformat într-un centru comunitar dedicat activităților sociale și culturale. De asemenea, oaspeții au călătorit cu noile tramvaie electrice și au vizitat noul depou, dotat cu sisteme inteligente de management al traficului și supraveghere video, și au admirat picturile murale, care înfrumusețează fațadele blocurilor reabilitare termic.

 

Seminarul de la Reșița a avut și o componentă teoretică, în cadrul căreia experții ADR Vest au oferit informații esențiale despre: contractul de finanțare, responsabilități, termene și bune practici; achiziții publice – cerințe, proceduri și greșeli frecvente de evitat; managementul financiar al proiectelor; implementare tehnică și monitorizare; comunicare și vizibilitate.

 

„Cheia succesului este să fim aproape de beneficiari. Doar prin dialog constant, sprijin aplicat și învățare practică putem construi proiecte și echipe solide și durabile. Am dorit să prezentăm participanților exemple concrete de investiții realizate cu fonduri europene, să analizăm împreună provocările din implementare și să găsim soluții aplicate pentru transformarea cu succes a orașelor. Acest schimb de experiență este important pentru că oferă participanților ocazia de a aborda provocări similare cu alți colegi din administrația publică și de a identifica soluții pentru probleme întâlnite frecvent în gestionarea proiectelor”, au precizat reprezentanții ADR Vest.

 

Sursă foto: ADR Vest

 

Facebook Comments

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available