Municipiul Reșița, în prim-planul pieței de capital din România

 

Primarul Ioan Popa a fost invitat să dea startul ședinței de tranzacționare de astăzi a Bursei de Valori București, cu ocazia debutului la bursă a primelor obligațiuni verzi emise de o municipalitate din România.

 

Primăria Reșița a bifat astăzi încă o premieră pe piața financiară din țara noastră. După ce anul trecut, în luna noiembrie, devenea prima municipalitate care lansa pe piața de capital obligațiuni verzi, de astăzi este prima municipalitate ale cărei astfel de titluri green sunt listate la bursă.

 

„Ne bucurăm să vedem alături de noi oameni ca dumneavoastră, domnule primar Popa, trebuie să recunosc că la un eveniment de anul trecut m-a inspirat modul în care vorbiți despre proiectele pe care le derulați la nivel local și cred că noi toți avem de beneficiat de pe urma lucrurilor pe care le fac oameni ca dvs.”, i s-a adresat edilului Reșiței, în preambulul ședinței bursiere, președintele Bursei de Valori București (BVB), Radu Hanga.

 

Reșița a intrat în play-off!

 

Președintele BVB l-a invitat pe primarul Ioan Popa ca, înainte de a prezenta proiectele de investiții din Reșița ce se vor realiza cu cele 8,8 milioane de euro atrase de pe piața de capital, să „sunăm împreună oficial clopoțelul”. Iar edilul-șef al Reșiței s-a conformat: a deschis ședința bursieră în care au fost lansate primele obligațiuni municipale verzi emise de o primărie.

 

Pentru ca apoi Ioan Popa să declare: „Mă bucur mult că am această oportunitate de a inaugura bursa. Despre Primăria Reșița – câteva cuvinte. Făceam o paralelă mentală între ce se întâmplă în multe sporturi, cu play-off și play-out. Municipalitățile din România sunt și ele în două categorii, play-off și play-out. Din istoricul ultimilor 10-15 ani, vedem că sunt municipalități care au accelerat foarte mult, lucrează foarte bine în principal pe atragerea de fonduri europene, și nu numai. În acest sens, mă bucur că Reșița a intrat practic în categoria municipiilor care sunt în play-off, care dezvoltă proiecte și încearcă să schimbe viața comunităților pe care le reprezintă administrațiile publice”.

 

Această emisiune de bonduri verzi, a subliniat primarul Popa, a fost declanșată „ca urmare a proiectelor mari de infrastructură pe care le avem în municipiul Reșița, mă refer la mobilitate urbană verde, la modernizarea căii de rulare tramvai, la achiziția de material rulant nou, de tramvaie noi – un proiect mare, care se duce spre 100 de milioane de euro. Pe măsura derulării acestui proiect, am sesizat că va fi nevoie de resursă financiară complementară, și aveam două opțiuni. Opțiunea clasică este să te duci să te finanțezi prin credite bancare. Și a apărut această oportunitate (de emitere de obligațiuni municipale, n.r.), pe care noi o găsim inovativă, ce se poate constitui ca un exemplu de bune practici și pentru alte administrații publice locale. Consiliul Județean Cluj a făcut un prim pas din rândul administrațiilor locale, și iată că Primăria Reșița, o spun cu onoare și cu mândrie, este prima municipalitate care a reușit să listeze la bursă aceste obligațiuni verzi”.

 

Cele aproape 9 milioane de euro atrase de Primăria Reșița din obligațiunile verzi vor fi investite, așadar, în cofinanțarea proiectelor green axate pe fonduri europene, de la infrastructura pentru tramvai, până la proiectul cu panourile fotovoltaice, despre care Popa a reamintit astăzi că este „un proiect pe 30 de hectare, care va genera 21 de megawați. Va genera practic o independență energetică a orașului – mă refer la licee, școli, grădinițe, alimentare electrică tramvaie și stații de încărcare pentru cele 24 de autobuze electrice pe care le achiziționăm, precum și, evident, iluminatul public al orașului”.

 

Ratingul Reșiței, egal și chiar peste cel al României!

 

Primăria Reșița a fost asistată în cadrul plasamentului privat de către BRK Financial Group, în calitate de intermediar, și VMB Partners, în calitate de consultant financiar. „Felicitări Municipiului Reșița, felicitări Primăriei și Consiliului Local! Validarea acestor obligațiuni ca instrumente verzi și certificarea încadrării proiectelor finanțate în țintele ONU de dezvoltare durabilă au fost evidențiate în raportul elaborat de Sustainalytics. Municipiul Reșița a obținut un calificativ de rating egal cu cel al României de la agenția Fitch (BBB-), iar profilul de credit de sine stătător este chiar mai bun decât al țării, evaluat la bbb+ datorită capacității sustenabile de îndatorare pe care o prezintă. Acest lucru înseamnă că Primăria Reșița are capacitatea de rambursare, are capacitatea de a se îndatora și mai mult. Și înseamnă că aceasta este sustenabilă pe termen lung. De altfel nu e nicio mirare dacă ne uităm pe cifre: în anul 2016, bugetul era de 175 de milioane de lei, în anul 2020 a ajuns la 300 de milioane de lei, iar în anul 2023 a fost de 740 de milioane de lei! Nici măcar bugetul național nu cred că se încadrează în această tendință. Felicitări primarului Ioan Popa pentru abordarea profund responsabilă economic și pentru viziunea modernă pe care o imprimă acestui oras”, a transmis în cadrul evenimentului de astăzi Valentin Miron, CEO VMB Partners.

 

Obligațiunile municipale verzi ale Reșiței listate astăzi la bursă au o valoare nominală de 100 euro, dobânda variabilă (EURIBOR + 3,5% pe an) și scadența în 2033. Cuponul este plătibil semestrial, principalul va fi rambursat în 5 tranșe anuale (12% în 2029, 18% în 2030, 20% în 2031, 23% în 2032 și 27% în 2033), iar după fiecare rambursare, valoarea nominală a fiecărei obligațiuni se va diminua proporțional.

 

Sursă foto: Bursa de Valori București

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available