Negocierile din spatele ușilor închise, devoalate de Romeo Dunca. „A fost un șoc pentru mine!”

 

Între ce se întâmplă în ședințele publice ale Consiliului Județean Caraș-Severin, transmise mereu live pe pagina de Facebook a instituției, și modul cum este pusă problema în negocierile politico-financiare ce au loc în spatele ușilor închise este diferență ca de la cer la pământ. Fapt demonstrat de președintele CJ Romeo Dunca, acum, după ultima confruntare dintre liberali și opoziția formată din reprezentanții PSD, PRO România și PMP.

 

Două dintre cele 27 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședinței de ieri, 31 ianuarie, a Consiliului Județean Caraș-Severin nu au putut fi adoptate. Cel mai stringent dintre acestea avea nevoie de cel puțin 16 voturi favorabile. De la ședință absentând, pe motiv de boală, Ghiță Sporea, iar un alt liberal, Mircea Teodorescu, fiind nevoit să nu participe la vot, aflându-se în conflict de interese, cele 15 voturi „pentru” ale majorității liberale din CJ nu au fost suficiente pentru adoptarea unui proiect de hotărâre de care depind bugetele locale pe anul 2022 ale celor 77 de unităţi administrativ-teritoriale din județ.

 

Este vorba despre repartizarea pe UAT-uri a sumei de 33 de milioane de lei, corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit și prevăzută în Legea bugetului de stat pe anul 2022, reprezentând fond la dispoziția CJ pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare, pe care UAT-urile din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii.

 

Când vorba-i vorbă… două zile

 

Deși cele 33 de milioane de lei înseamnă doar 7% din solicitările primăriilor, care însumează 458 de milioane de lei, Romeo Dunca era sigur că reușise să propună o împărțire corectă a banilor. Primise asigurări în acest sens chiar de la unul dintre liderii opoziției din CJ, după cum afirmă Dunca. Însă înainte de votare totul s-a schimbat.

 

„Distribuirea sumelor a fost făcută corect. Ca niciodată de echilibrat și doar câteva primării ar trebui să mai primească puțin. Sunt exact cuvintele dlui consilier PRO Flavius Nedelcea. Acesta a venit cu două zile înainte în biroul dlui Ovidiu Rădoi (vicepreședinte CJ, n.r.) și ne-a transmis că trebuie să ne înțelegem cumva pentru a nu mai face circ în ședință. A solicitat o sumă de exact 30.000 ron pentru a fi completată la trei primării. I-am explicat că primăriile menționate de el au primit și sume importante din distribuirea banilor la drumuri, dar în final atât eu cât și vicepreședinții prezenți la întâlnire am fost de acord. În final, anunțați de același Nedelcea că de această înțelegere depinde și trecerea proiectului cu dezvoltarea zonei Nedeia, părea că totul e ok.”, explică președintele CJ cum stăteau lucrurile înainte de ședință.

 

Solicitările reprezentantului opoziției aveau să se regăsească, astfel, într-un amendament adus proiectului de Comisia economică a CJ, anunțat în plen de secretarul județului, Darian Ciobanu. Amendament prin care se luau 50.000 de lei din cele 3 milioane repartizate Municipiului Reșița, pentru a se majora cu câte 10.000 de lei sumele alocate comunelor Mehadia, Berzasca, Buchin, Păltiniș și Lăpușnicel. Liberalii fuseseră, deci, de acord cu această modificare a proiectului de hotărâre.

 

În timpul ședinței CJ, surpriză! Liderul Grupului PRO, Flavius Nedelcea, a cerut în numele opoziției o pauză de consultări. În fapt, o pauză de negocieri cu conducerea CJ. După revenirea din pauza de… 5 minute care s-au făcut 25, cei de la PSD, PRO și PMP au anunțat că nu vor participa la vot. „Nu s-a ajuns la nicio înțelegere, deoarece parte din aceste repartizări de sume a fost făcută strict politic”, a zis Nedelcea. Asta după ce, cu două zile mai devreme, după concesiile făcute de conducerea CJ, acesta ar fi dat de înțeles altceva. Atunci, reamintim, „părea că totul e ok”, după cum spune Dunca.

 

„Prețul era de un milion de lei”

 

Ce s-a întâmplat în acea pauză a devoalat tot președintele CJ, care se declară consternat de modul cum s-a pus problema:

„În pauza cerută de opoziție, echipa de negociere a trecut la separeu. Nu am înțeles ce căuta acolo dl Luca Mălăiescu (primarul orașului Oțelu Roșu, n.r.), dar m-am conformat. La întâlnire au participat din partea opoziției și dl Crina, dna Stuparu, un consilier de la PMP și dl Nedelcea.

Întâlnirea a fost un șoc pentru mine și un mare fiasco în general. Am înțeles instant expresia tătucului Iliescu, aceea cu sula în coaste, în momentul în care, pentru a fi liniște și pace și pentru a trece proiectul Nedeia, prețul era de un milion de lei. Deși proiectul nu mai e al meu, ci al județului și al primăriilor din ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Banatul Alpin Nedeia, care va implementa proiectul turistic cu același nume, n.r.). Cam acesta e raportul de la vorbă la contract la opoziția din CJ. De la 50.000 la un milion.

Am întrebat de unde credeți că pot lua acestui bani. Mi s-a răspuns că de la primăriile PNL. Apoi dl Crina și dl Mălăiescu mi-au ținut o prelegere despre cum stă treaba cu politica. Și cum trebuie făcut. 500.000 de la Reșița, că e mare și Nelu se descurcă. Cu atât mai mult cu cât în trecut, ani de zile, Reșița nu primea nimic. Apoi nea Luca Mălăiescu a zis că 300.000 de la Caransebeș că primarul oricum e al nimănui. Restul, de la câteva primării PNL și gata «înțelegerea».

Am făcut o contrapropunere de 500.000 de lei, bani care ar fi urmat să fie luați de la absolut toate UAT-urile, care nici vorbă de a fi acceptată, și cu asta marea negociere politică pentru binele poporului s-a încheiat.

A căzut proiectul cu distribuirea banilor, a căzut la vot și cotizația (100.000 de lei, n.r.) la ADI Banatul Montan Nedeia. Cu votul celor care în viitor vor beneficia de el.”

 

În privința pretențiilor opoziției – formulate în spatele ușilor închise – de a se lua 800.000 de lei din banii propuși a fi repartizați municipiilor Reșița și Caransebeș, și mai ales a „argumentelor” cu care s-a venit, Romeo Dunca arată că acestea erau inacceptabile.

„Nu am înțeles sub nici o formă cum e posibil, în viziunea unor oameni cu experiență politică, să vrei să tai de la Caransebeș doar pentru că primarul e al nimănui. Nu îl simpatizez în mod expres pe dl Felix Borcean, dar în Caransebeș trăiesc oameni cu aceleași nevoi. Spitalul de acolo e mare și am promis cândva dlui manager că vom ține cont și de acest oraș cu obligații la spital.

Reșița e mare și Nelu poate! Totuși, nu e suficient pentru a extrage fonduri substanțiale în loc să dai mai mult ținând cont de numărul de cetățeni și de performanța acestuia”, spune Romeo Dunca, acesta trăgând încă o concluzie după cele întâmplate zilele acestea: „Am mai învățat că e posibil un lucru pentru cei din opoziție, și anume: Pentru interesul de grup și pentru a da bine la ai tăi, poți să riști să lași întreg județul fără buget”. Și-ntr-adevăr, acesta-i marele risc acum: ca niciunul din cele 77 de UAT-uri din județ să nu-și poată vota bugetul pe anul în curs până la data de 11 februarie, atunci când se se va ieși din termenul-limită de 45 de zile de la publicarea Legii bugetului de stat pe 2022, perioadă în care fiecare municipiu, oraș și comună ar trebui să aibă bugetul adoptat. Vorbim despre 77 de bugete locale, în care ar urma să se regăsească cele 33 de milioane de lei provenite din cota de 6% din impozitul pe venit. Milioane rămase însă nerepartizate UAT-urilor, după ședința de ieri a CJ.

 

În pofida impasului în care s-a intrat, Romeo Dunca este încrezător că situația se va rezolva, chiar dacă opoziția din CJ nu va trage în această direcție. Se va întâmpla într-o proximă ședință CJ, care va fi convocată de președinte în chiar prima decadă a acestei luni. Consilierul absent acum pe motiv de boală va putea participa la ședință, iar cazuri de conflict de interese nu vor exista, pentru că cei (sau cel) în cauză vor renunța la contractele care i-ar putea plasa într-un astfel de conflict. „O vom drege la ședința următoare și bugetul va fi votat – ne asigură Romeo Dunca. Iar primarul Luca Mălăiescu, care ne învață cum poți lua de la cei mari sau cei ai nimănui, va înțelege pe pielea lui cum e atunci când banii tăi se duc la altul. Pe viitor recomand primarilor de la partidele aflate în opoziție să-și caute alți sfătuitori pentru că cei actuali le aduc deservicii.”

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available