„Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții. Greșelile nu se iartă, ci se repară”, mărturisea Nicolae Iorga, născut pe 5 iunie 1871 şi asasinat pe 27 noiembrie 1940 la Strejnic, județul Prahova, acum 84 de ani de către legionari.
A fost găsit în dimineaţa zilei de 28 noiembrie, la orele 7 şi 15 minute, pe şoseaua Ploieşti-Strejnicu, la circa 1 km de Strejnicu, pe mirişte, la o distanţă de 15 m de şosea, unde a fost aruncat de criminalii terorişti.
Nicolae Iorga, geniul reprezentativ al neamului românesc, a participat la zeci de congrese internaţionale de istorie a primit titlul de „Doctor honoris causa” al Universităţilor din Paris, Lyon, Strasbourg, Londra, Roma, Geneva, Bratislava, Alger şi a fost membru şi membru corespondent a zeci de Academii din Europa, Africa, America.
După aflarea veștii asasinării lui Nicolae Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.
A ţinut nenumărate conferinţe despre trecutul istoric, îndemnându-şi contemporanii să fie la înălţimea înaintaşilor; cu acelaşi scop a scris şi publicat zeci de volume; a creat, în anul 1908, Şcoala Naţională de Patriotism de la Vălenii de Munte, cu participanţi din toate teritoriile locuite de românii a întemeiat publicaţii istorice; a acţionat în Parlamentul României. Receptarea mesajului său a fost majoră, iar poporul a rămas cu credinţa că istoricul este unul din marii făuritori ai Unirii.
Pentru români, Nicolae Iorga rămâne așa cum spunea George Călinescu, pentru rolul pe care l-a avut în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX: un „Voltaire”, un Părinte spiritual care a scris și înfăptuit istoria neamului nostru.
Veșnica sa pomenire!
Ion Marcel Vela,
președinte PNL Caraș-Severin
(PE)
Comandat de: PNL Filiala Caraș-Severin, CMF: 11240002