O femeie, victima unui atac canin. Proprietarul câinilor riscă pedeapsa cu închisoare

Polițiști de la Secția 2 Poliție Rurală Caransebeș au fost sesizați, într-una din zilele trecute, despre faptul că o femeie din Bolvașnița a fost atacată și mușcată de câinii unui vecin.

 

Incidentul a avut loc în timp ce femeia curăța un teren agricol pe raza comunei Bolvașnița. Victima, în vârstă de 69 de ani, a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijri medicale. Din primele cercetări ar reieși, potrivit reprezentanților IPJ Caraș-Severin, că patrupedele agresive aparțin unui bărbat de 51 de ani din localitate, care și-ar fi lăsat câinii nesupravegheați să păzească turma de oi aflată la pășunat în zonă. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane” și continuă cercetările în vederea tragerii la răspundere penală a persoanei vinovate.

 

Pedeapsa prevăzută de lege pentru o astfel de infracțiune este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă, iar în cazul în care, în urma atacului canin, victima suferă leziuni traumatice, îi este afectată grav sănătatea, îi este pusă în primejdie viața sau chiar decedează, pedepsele prevăzute de lege sunt și mai drastice.

 

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55 din 2002, republicată, privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, stabilește obligaţiile deţinătorilor de câini şi condiţiile deţinerii acestora. Potrivit OUG 55, orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private intră în categoria câinilor agresivi, iar proprietarul sau deţinătorul temporar al acestuia are obligaţia de a-l supraveghea şi de a împiedica atacul canin. În cazul câinilor fără stăpân şi al câinilor care circulă liberi fără însoţitor, în locuri publice, consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai acestora, potrivit legii.

 

În ceea ce privește câinii cu potenţial agresiv, accesul acestora în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană majoră și cu capacitate deplină de exercițiu. Sunt exceptați de la această obligație câinii care însoțesc proprietarul sau deţinătorul temporar, în momentul în care acesta conduce animale izolate, în turmă sau în cirezi, în acest caz proprietarul având obligația de a supraveghea câinele şi de a împiedica atacul canin asupra unei persoane.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available