O istorie a Banatului, lansată la Muzeului Banatului Montan din Reșița. Lucrarea este o premieră în materie de istoriografie a provinciei

 

„O istorie a Banatului. Compendiu” este o lucrare de excepție coordonată de profesorii Ioan Bolovan și Rudolf Gräf, la care și-au adus contribuția 16 specialiști în cercetarea diferitelor perioade istorice.

 

Muzeul Banatului Montan din Reşiţa va găzdui, luni, 20 noiembrie, ora 11.00, lansarea volumului „O istorie a Banatului. Compendiu”, apărut anul acesta la Editura Școala Ardeleană, cu aportul mai multor instituții de profil: Academia Română, universități, muzee și biblioteci din Cluj-Napoca, Sibiu, Arad, Timișoara și Reșița.

 

Coordonat de prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, și prof. univ. Rudolf Gräf, volumul „O istorie a Banatului. Compendiu” este o premieră în materie de istoriografie a provinciei. „Cu toate că istoricii bănățeni au încercat încă din anii 1990 să realizeze o asemenea carte, timpul ei a venit doar acum. Volumul este o prezentare amplă a istoriei Banatului, din Preistorie și până în contemporaneitate, fiind prezentate sintetic momentele reprezentative din trecutul provinciei. 16 autori au conlucrat să valorifice informații esențiale asupra istoriei Banatului și să le aducă în fața publicului larg cu scopul declarat de a evidenția evoluția unei regiuni geografice într-o provincie cu identitate multietnică, multiconfesională și multiculturală”, spune managerul Muzeului Banatului Montan din Reșița, Livia Magina, care se numără, alături de Adrian Ardeț, Ioan Bolovan, Ioan David, Florin Drașovean, Rudolf Gräf, Sandra Hirsch, Alexandru Kósa, Adrian Magina, Miodrag Milin, Tatiana Ostroveanu, Corneliu Pădurean, Vasile Rămneanțu, Doru Sinaci, Daniela Tănase și Petru Urdea, printre autorii volumului.

 

În viziunea celor doi coordonatori, profesorii Ioan Bolovan și Rudolf Gräf, „lucrarea se vrea o nouă carte de vizită a provinciei, scrisă de istorici aparținând unor generații, dar și unor școli istorice diferite, pasionați și preocupați de multiplele fațete ale trecutului acesteia. Aceste meleaguri au trezit atenția cronicarilor încă din vremea în care provincia s-a identificat cu numele de Banat, devenind o Europă în miniatură, astfel că, de-a lungul ultimelor trei secole, istorici, deopotrivă, bănățeni, ardeleni, români din Vechiul Regat sau cercetători străini i-au dedicat studii consistente. Pe de o parte, paginile acestui compendiu prezintă rezultatele studierii acestor opere, precum și a fondurilor de arhivă. Pe de altă parte, ne dorim să constituie un punct de pornire pentru viitoarele istorii încă nescrise, o bază consistentă pentru viitoarele generații de specialiști”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite