Consumatorii casnici vor plăti pentru kilowattul-oră facturat pe februarie și martie maximum 0,80 lei la energie electrică și 0,31 lei la gaze naturale. Cine se încadrează în noile plafoane de consum, 500 kWh, respectiv 300 metri cubi lunar, va plăti 0,68 lei/kWh curentul și 0,22 lei/kWh gazul.
Noile măsuri de compensare a facturilor la energie electrică și gaze au fost adoptate în ședința de Guvern de astăzi, 25 ianuarie, printr-o ordonanță de urgență privind compensarea facturilor la energie.
„Astăzi am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care începând cu data de 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică și de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus față de acest lucru, consumă (ce mult, n.r.) 500 kW lunar și 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară și, practic, vor plătit 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele incluse. În plus, față de categoriile care erau înainte în lege, spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, am lărgit această schemă pentru, practic, aproape toţi consumatorii non-casnici – şi aici mă refer la absolut toţi consumatorii non casnici, cu excepţia marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de Ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, o schemă în care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro şi pentru ei suntem în discuţii cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Acesta a menționat că noile plafoane și compensări nu se vor aplica și pentru primele luni de iarnă, așa cum se vehicula săptămâna trecută, pentru că un act normativ nu poate fi aplicat retroactiv: „Eu mi-aş fi dorit şi am tot anunţat că această ordonanţă, dacă am putea, am aplica-o şi pe noiembrie şi decembrie. Din păcate, astăzi am mai întrebat încă o dată, am văzut un răspuns al Ministerului Justiţiei, foarte clar: nu putem să o facem retroactiv. Nu putem să o aplicăm retroactiv. Dacă s-ar putea, credeţi-mă, toţi am fi fost, sunt convins că şi PNL, şi PSD am fi făcut acest lucru, şi UDMR, dar, din păcate, o lege nu putem să o aplicăm retroactiv”.
Noua schemă de compensare a facturilor la energie electrică și gaze fusese anunțată, înaintea ședinței de Guvern de astăzi, și de premierul Nicolae Ciucă, acesta precizând, totodată, că săptămâna trecută s-a decis înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energie. „Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung, în vederea limitării creşterii preţurilor la energie”, a declarat Ciucă.