Problemă de aritmetică elementară lansată astăzi dimineață pe Facebook, rezolvată la prima oră (09.03) de un economist de calibru: Horia Irimia.
„Un om cumpără o oaie cu 60 lei, apoi o vinde cu 70 lei, o cumpără iar cu 80 lei și o vinde în final cu 90 lei. Ce profit a realizat?” Astfel suna o provocare lansată public pe Facebook, pe care fostul secretar de stat și director economic al Primăriei Caransebeș, în prezent consilier al vicepreședintelui Consiliului Județean Caraș-Severin Ovidiu Rădoi, s-a grăbit să o rezolve. „30 lei, dar este o bună întrebare pentru elevi!!!”, a răspuns prompt Horia Irimia, căruia îi dăm dreptate: este o bună întrebare pentru elevi, dar nu credem că și pentru studenții care l-au avut dascăl pe Irimia la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița.
Întrebat de liderul galeriei CSM Reșița, Marcel Gușcă, „de unde 30?”, economistul Horia Irimia a făcut instant demonstrația: „păi inițial a investit 60 de lei și la final a obținut 90 de lei”!
Elevii care citesc aceste rânduri ar trebui să dea dovadă de maximă circumspecție, să nu creadă orice spun marii economiști ai județului nostru. Pentru că, la ora de aritmetică, o astfel de problemă se rezolvă simplu:
x = -60+70-80+90 = 20, x fiind profitul realizat din complicatele tranzacții cu oaia lui Irimia.
Dar cârcotașii trebuie să știe că și Horia Irimia ar putea avea dreptate. Să îi (și să le) demonstrăm. Dacă în perioada când deține oaia, omul nostru o mulge, iar din lapte face brânză, și dacă o mai și tunde, după ce vinde brânza și lâna mai scoate un ban. Astfel că, după ce-și scade cheltuielile și pune de-o parte și impozitul pe profit – căci nu credem că Irimia se gândește la eludarea taxelor și impozitelor –, profitul final n-ar fi de numai 20 de lei. Ci fix 30, dacă atât i-o fi dând lui Irimia dacă vinde oaia rasă, tunsă, frezată și mulsă.
Ce ne facem însă dacă omul nostru își începe afacerea cu doar 60 de lei în cont? Dă banii pe oaie, o vinde și încasează 70 de lei. Dar nu are 80 ca să recumpere oaia! Evident, trebuie să facă un împrumut de 10 lei. Ca să nu aibă de plătit și dobândă la banii împrumutați, singura soluție este să ia un credit nerambursabil. Dar din acest punct, ca să ieșim din impas, mai bine am apela din nou la Irimia, care știe foarte bine care-i deosebirea dintre creditele nerambursabile și datoriile nerambursate. Mai ales când în final el trebuie să iasă pe (sur)plus.
N.R. Promitem să ne facem un obicei din a taxa, în resita.ro, gogomănii postate pe rețelele sociale de persoane publice. Poate așa îi vom face pe mulți să se gândească de două ori înainte de a-și etala în văzul aplaudacilor de serviciu orice aberație narcisistă.
UPDATE, ora 16.52
După apariția acestui articol, Horia Irimia a revenit asupra rezultatului: „Am mai calculat și eu și am ajuns la concluzia că profitul a fost de 20 de lei!” Așadar, Irimia nu a făcut mare brânză cu oaia, fie ea mulsă ori ba.