Ordine de protecție emise în zeci de cazuri de violență domestică, în Caraș-Severin

 

Lovirile, amenințările și abandonul sunt principalele infracțiuni din sfera violenței în familie înregistrate în perioada ianuarie – iulie 2023 în Caraș-Severin.

 

281 de infracțiuni de violență în familie au fost înregistrate, în primele șapte luni ale anului, în Caraș-Severin, cu 15 mai puține decât în aceeași perioadă din 2022. Cele mai multe au fost infracțiuni de lovire sau alte violențe – 173, amenințare – 32 și abandon de familie – 53, arată o statistică întocmită de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Caraș-Severin.

 

În 69 de cazuri, în care, în urma evaluării situației, a rezultat că exista un risc iminent de săvârșire a unui act de violență asupra victimei, polițiștii au emis pe loc ordine de protecție provizorii, pentru o perioadă de cel mult cinci zile, iar 12 dintre acestea au fost transformate în ordine de protecție. „Majoritatea dintre ordinele de protecție provizorii au fost emise la solicitarea victimei, însă au existat și 17 situații în care, deși polițiștii au constatat existența unui risc iminent, victimele au refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin, Alina Boeru. Aceasta a explicat că ordinul de protecție provizoriu conține o serie de măsuri, printre care: evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă este proprietar sau nu; obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate; interzicerea oricărui contact cu victima; obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute. „Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen. Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, a precizat Alina Boeru.

 

Pentru înlăturarea stării de pericol, o persoană care se consideră victimă a violenței domestice poate semnala situația prin apel la Serviciului de urgență 112 sau poate depune plângere penală împotriva agresorului la unitatea de poliție pe a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința. În cazul în care victima a suferit leziuni fizice sau traume psihice, aceasta se poate adresa la Unitatea de Primiri Urgențe sau la Serviciul de Medicină Legală, iar pentru consiliere și suport, poate lua legătura cu furnizorii de servicii sociale – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, serviciul de asistență socială din cadrul primăriei, organizații nonguvernamentale. De asemenea, este disponibilă, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, linia telefonică gratuită 0800500333, destinată victimelor violenței în familie.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available