[VIDEO] Pârjol în Caraș-Severin. Ard zeci de hectare de vegetație, inclusiv în Parcul Național Domogled-Valea Cernei

 

Zeci de pompieri militari, voluntari și lucrători silvici intervin pentru stingerea incendiilor de vegetație care au cuprins suprafețe extinse în toate zonele județului Caraș-Severin. Pentru evaluarea situației din teren, pompierii sunt sprijiniți de un elicopter de la Unitatea Specială de Aviație Caransebeș.

 

Lupac, Sichevița, Cănicea, Secu, Reșița, Vodnic, Rusca Teregova (zona lacului Poiana Rusca), Buchin, Brebu, Gornea, Liborajdea, Eftimie Murgu, Teregova, Cornea, Pârvova, Globu Craiovei, dar și Iardașița și Dobraia-Arjana din Parcul Național Domogled-Valea Cernei sunt zonele în care acționează, la această oră, pompierii cărășeni de la subunitățile de intervenție pentru stingerea mai multor incendii de vegetație uscată.

 

„Flăcările sau arderile mocnite se manifestă atât la vegetația din porțiuni neîmpădurite, cât și la litiera de pădure. Intervențiile echipajelor sunt dificile din cauza terenurilor abrupte și accidentate, ceea ce face imposibil accesul cu autospeciale de stingere. În unele zone, pompierii militari sunt sprijiniți de localnici, lucrători silvici și de pompierii voluntari. De asemenea, pentru a se stabili locul, amploarea incendiului, dar și modul în care urmează să se intervină, se efectuează recunoașteri, atât cu autospecialele cât și cu un elicopter de la Unitatea Specială de Aviație Caransebeș”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Semenic, Romulus Bojinescu.

 

Potrivit estimărilor, sunt afectate de incendii peste o sută de hectare, cele mai întinse suprafețe pe care se manifestă incendii  fiind la Lupac și Sichevița.

 

„De regulă, aceste situații de urgență se produc pe fondul utilizării de către cetățeni a focului deschis pentru arderea resturilor vegetale din curți, grădini și de pe terenuri, însă condițiile de vânt și nerespectarea măsurilor obligatorii de protecție constituie elemente care întrețin și favorizează propagarea focului. Reamintim cetățenilor că sunt obligați să respecte normele legale privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate, indiferent de forma de proprietate a terenului”, transmit reprezentanții ISU. De asemenea, aceștia recomandă cetățenilor care dețin case de vacanță, pensiuni, colibe, sălașe și alte tipuri de proprietăți situate la marginea pădurilor și în zone în care ar putea fi surprinse de flăcări, cu extindere de la vegetația uscată, să ia măsuri de protecție, iar dacă situația o impune să informeze de îndată organele competente prin apel la numărul unic de urgență 112.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available