Pericol pe patru roţi. Peste 65% dintre maşinile verificate de RAR în Caraş-Severin prezentau neconformităţi tehnice

 

Inspectorii Registrului Auto Român (RAR) au verificat în Caraş-Severin, în primele şase luni ale acestui an, aproape 650 de vehicule. Mai multe de jumătate dintre acestea prezentau neconformităţi tehnice, iar 12% aveau deficiențe atât de grave încât prezentau pericol iminent de accident.

 

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră în primul semestru al acestui an, în Caraş-Severin au fost aplicate 346 de amenzi contravenționale și au fost retrase 201 certificate de înmatriculare. În total, au fost verificate 647 de vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 53,33% dintre acestea prezentau diferite neconformități tehnice și 79 (12,21%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 4,84% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării și 2% aveau ITP fals, expirat sau anulat. „În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară”, se precizează într-un comunicat emis de Registrul Auto Român.

 

La nivel naţional, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, 44.472 de vehicule. 44,16% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme. Cele mai multe neconformități au fost constatate la: instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,54%); emisiile poluante (22,1%); punți, jante, anvelope și suspensie (13,04%); vizibilitate (12,81%); șasiu și elemente atașate șasiului (11,08%). De asemenea, în urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la 2.820 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 3.064 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident. Au fost aplicate 14.354 de sancțiuni, au fost retrase 12.362 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 194 de vehicule și 260 ITP-uri au fost anulate.

 

Reprezentanţii RAR precizează că „rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”.

 

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite