Peste 50.000.000 de euro pentru infrastructura de apărare împotriva inundațiilor din Banat

 

Administrația Bazinală de Apă Banat are prevăzute în planul de investiții pentru anul în curs 12 lucrări ce vizează infrastructura de apărare împotriva inundațiilor – șapte pe raza județului Caraș-Severin și cinci în Timiș.

 

Planul de investiții elaborat de conducerea Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat pentru anul 2023 prevede 12 lucrări – șase finanțate de la bugetul de stat și din surse proprii, iar celelalte șase, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – pentru mărirea gradului de siguranță în exploatare a acumulărilor existente, reducerea riscului de inundații în vederea protejării populației, a infrastructurii și a obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc, precum și pentru protecția mediului și a biodiversității.

 

Cu finanțare de la bugetul de stat și din surse proprii, estimată la 40.000.000 de lei, în Caraș-Severin vor fi executate lucrări de investiții pe râul Timiș, pe pârul Belareca și la lacul de acumulare de la Oravița. Astfel, vor fi continuate lucrări care în prezent sunt realizate în proporție de 66-76%, cum ar fi regularizarea pârâului Belareca și refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița (realizare 72%). O altă lucrare – „Apărare împotriva inundațiilor a municipiului Caransebeș, zona Aeroport – zona Caransebeșul Nou” – are demarate procedurile pentru exproprierea terenurilor necesare amplasării lucrărilor, pasul următor fiind obținerea avizelor necesare demarării lucrărilor. De asemenea, pentru proiectul „Sistem de evacuare ape din incinta îndiguită la Remetea Pogănici” vor putea începe procedurile de achiziții pentru execuția lucrărilor. În județul Timiș, vor continua lucrările pentru amenajarea râului Bega și a afluenților pe sectorul Curtea – Valea lui Liman și va demara proiectul de consolidare și reprofilare a râului Timiș pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia.

 

Potrivit reprezentanților ABA Banat, la trei din cele șase lucrări propuse spre finanțare prin PNNR sunt demarate procedurile de achiziție pentru serviciile de asistență tehnică de proiectare, în urma cărora se vor stabili soluțiile tehnice cele mai eficiente și estimarea financiară a acestora. În Caraș-Severin este vorba despre proiectul „Asigurarea atenuării și tranzitării în siguranță a volumelor de viitură pe râul Caraș și afluenți pe tronsonul Ticvaniu Mare – frontieră Serbia”, iar în Timiș, despre „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a Nodului Hidrotehnic Coștei” și „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a Acumulării Surduc”. „Pentru celelalte trei proiecte care se află în faza de pregătire a documentației, doar unul, respectiv traseul cicloturistic ce se va realiza pe coronamentul digului de apărare împotriva inundațiilor, pe malul stâng al râului Timiș, are contractul de finanțare semnat între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Celelalte două proiecte, care vor reabilita 25 de kilometri de linii de apărare, sunt în faza de avizare  documentație, urmând ca apoi să fie demarate procedurile de achiziții a serviciilor de expertiză tehnică și de proiectare”, a declarat directorul ABA Banat, Lucreția Bociort. Este vorba despre două proiecte ce vizează infrastructură din Caraș-Severin – „Reabilitare linii de apărare mal stâng și drept râu Bistra și afluenți” și „Reabilitare linie de apărare existentă râu Nera mal stâng la Socol”. Valoarea estimată a investițiilor finanțate prin PNRR  de care ar putea beneficia ABA Banat este de circa 44.000.000 de euro.

 

Sursă foto: ABA Banat

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available