Plimbare prin Reşiţa pierdută

 

Toţi cei interesaţi de istoria recentă a oraşului de pe Bârzava sunt invitaţi, duminică, 7 august, la un tur ghidat, cu tematica „Reșița pierdută”, în care vor fi prezentate fotografii cu clădirile dinaintea demolărilor din anii ’70.

 

În anii ’70, zeci de case, dar şi clădiri monumentale din zona centrală a Reșiței au fost demolate pentru a face loc blocurilor comuniste şi laminorului degrosisor al Combinatului Siderurgic. Toate aceste imobile care astăzi nu mai există au fost imortalizate de fotograful reşiţean Ioan Mato şi reprezintă, probabil, cea mai amplă documentare a zonei respective.

 

Cu sprijinul fiului fotografului, Jancsi Mato, Muzeul Cineastului Amator, Ada D. Cruceanu și Petre Dalea vor organiza, duminică, 7 august, un tur ghidat, cu tematica „Reșița pierdută”, în care vor fi prezentate aceste fotografi relizate cu puţin timp înaintea demolărilor din anii ’70.

 

„Alături de fotografiile domnului Ioan Mato, făcute înainte de demolare, vom încerca, pe teren, să identificăm cât mai exact amplasamentele vechilor clădiri”, precizează Petre Dalea, unul dintre organizatorii acţiunii.

 

Turul ghidat va începe la ora 18.00, din Centrul Civic, Teatrul de Vest Reșița, până la Salonul de Artă și Industrie, unde vor putea fi vizitate expozițiile permanente, dar și noua expoziție cu fotografiile lui Viktor Macha, ce prezintă mai multe centre industriale din Europa, printre care câteva din Ucraina, Cehia și România.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite