Pesediștii împreună cu sateliții lor și cu sprijinul celor doi liberali care au schimbat tabăra dețin acum majoritatea în Consiliul Județean Caraș-Severin. Rezultatul: în ședința de ieri s-a votat doar ce și cum au vrut social-democrații!
La alegerile locale din septembrie 2020, liberalii cărășeni au obținut 17 dintre cele 31 de mandate din Consiliul Județean (CJ). Având majoritatea, aceștia și-au putut trece toate proiectele de hotărâre, mai puțin cele care necesitau două treimi din voturi, atunci când PSD se împotrivea. De-acum, după ce au atras de partea lor doi liberali, cei care controlează majoritatea de 16 voturi din plenul CJ sunt social-democrații, și nu partidul care a câștigat alegerile.
Din luna aprilie apăruseră primele semnale că balanța majorității înclină în favoarea PSD. Mai întâi, în 7 aprilie, liberalul Viorel Bașag a dat peste cap încercarea liberalilor de a schimba conducerea Spitalul Județean de Urgență Reșița. Drept urmare, după două ședințe ale Biroului Politic Local Reșița, cu unanimitate de voturi, liberalii conduși de Ioan Popa au propus în 20 aprilie conducerii județene PNL excluderea din partid a lui Bașag, dacă acesta va recidiva. Iar recidiva s-a produs în ședința Consiliului de Administrație (CA) al spitalului din 28 aprilie, fără a fi urmată, nici până în ziua de azi, de o întrunire a BPJ PNL pe tema excluderii din partid a lui Bașag.
Între timp a avut loc ședința CJ din 27 aprilie, în care președintele Romeo Dunca a supus la vot revocarea mandatului lui Bașag de reprezentant în CA la spital. A fost momentul când, după votarea secretă, s-a constatat că liberalii nu mai dețin majoritatea în CJ, doar 15 dintre aceștia votând pentru schimbarea lui Bașag. Cine era al doilea „Iuda” dintre liberali avea să devină tot mai evident la ședința CJ din 15 mai, atunci când aceasta a fost boicotată de opoziție și nu s-a putut ține pentru că din sală lipseau și doi peneliști: Viorel Bașag și Bogdan Miloș „Trei Brazi” de la Oravița. Doar unul dintre aceștia dacă ar fi fost prezent, boicotul PSD ar fi rămas fără efect. Dar pesediștii își făcuseră bine socotelile, știau că au doi liberali, nu doar unul, de partea lor.
La următoarea ședință ordinară a CJ, cea din 25 mai, opoziția în concubinaj politic cu cei doi liberali a absentat iarăși în bloc, astfel că cei 15 reprezentanți ai PNL nu au fost suficienți pentru a asigura cvorumul de ședință. Dar nici această recidivă nu a scos din (strategica?) letargie BPJ-ul liberal, pasivitatea conducerii județene a PNL dându-i astfel apă la moară lui Bașag să facă în continuare jocul PSD-lui.
În consecință, inevitabilul s-a produs la proxima ședință ordinară a CJ, cea de ieri, 9 iunie. Dacă ar fi lipsit și la aceasta, cu trei absențe la trei ședințe ordinare consecutive, cei 14+2 consilieri județeni și-ar fi putut pierde de drept mandatele, conform Codului Administrativ. Era evident, deci, că vor veni la ședință. Or, venind toți 16, tot evident era că aceștia vor deține majoritatea și că vor face legea în plen. Și exact asta s-a întâmplat ieri.
Minoritatea de 15 liberali nu a putut adopta nici proiectul cu drumul forestier ce face legătura între Poiana Mărului și Muntele Mic. Nici înființarea societății Caraș Serv. Nici revocarea lui Bașag din administrația Spitalului Județean. La ultimele două puncte, ca să nu aibă și pesediștii surprize cu vreun trădător din tabăra lor, Ioan Crina a avut grijă ca opoziția să nu participe la votările secrete. Dar a venit și cu un amendament prin care i-a lovit unde-i durea pe mai tare pe liberali: în freza lui Viorel Lolea! Care, cu cele 16 șuturi, pardon, voturi în moalele capului, a fost scos pe targa politică din Consiliul de Administrație al spitalului. Și tot cu 16 voturi, în locul lui a fost pusă de opoziție pemepista Oana Glăvan-Cenan.
După ședința de ieri, președintele PNL Caraș-Severin Marcel Vela a declarat astăzi pentru caon că le dă termen o săptămână lui Bașag și Miloș „să demisioneze onorabil” (!) din PNL. „Dacă nu, la sfârșitul săptămânii viitoare vor fi excluși din Partidul Național Liberal”, a declarat Vela, acum. Nu în luna mai. Nici săptămâna trecută. Acum.