Un album vechi de 127 de ani, aflat în patrimoniul Muzeului Banatului Montan din Reșița, poate fi admirat, până la sfârșitul anului, la Muzeului Naţional al Ţăranului Român din București, alături de alte obiecte de tezaur și patrimoniu din întreaga țară, în cadrul expoziţiei „Muzeul pentru tine!”, primul demers curatorial de tip blockbuster din țara noastră.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, propune, la acest sfârșit de an, o expoziție inedită despre valoarea patrimoniului cultural și al colecțiilor muzeale pentru societate – „Muzeul pentru tine!”. Expoziția este prima de tip blockbuster din România, fiind configurată în jurul unui concept curatorial care relaționează poveștile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecțiile a peste 20 de muzee din toată țara – tronul celor patru monarhi ai României, manuscrisul original al Imnului Naţional, prima maşină de spălat construită exclusiv din materiale naturale locale sau piese spectaculoase din tezaurele dacice.
Printre muzeele participante se numără și Muzeul Banatului Montan, care a ales piesa „Album Georg Scheda”, care a constituit obiectul lunii iulie 2021. „Este vorba de un album cu o vârstă de 127 de ani, care duce cu el poveștile fascinante ale trecutului industrial al acestei regiuni, început în secolul al XVIII-lea. S-a născut într-un atelier din Viena pentru a marca 40 de ani de muncă a unuia dintre cei mai longevivi administratori ai StEG, adică ai Societății Privilegiate Cezaro-Crăiască austriacă de căi ferate ale statului, care a deţinut monopolul economic al regiunii bănăţene timp de o jumătate de secol, activ la Reșița, inginerul Georg Scheda. Acest exemplar-bijuterie de mare calitate artistică cântărește opt kilograme și are 112 fante pentru fotografii de tip carte de vizită. Este foarte important inclusiv din punct de vedere științific pentru că oferă multe informații prețioase despre istoria fotografiei și a fotografilor din zona Reșița-Oravița”, explică directorul Muzeului Banatului Montan, Livia Magina.
Celelalte muzee participante la expoziția blockbuster sunt: Complexul Muzeal Național ASTRA Sibiu; Complexul Muzeal Național Moldova Iași; Muzeul Național al Țăranului Român; Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău; Muzeul Casa Mureșenilor Brașov; Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca; Institutul de Cercetări Eco-Muzeale; Muzeul de Istorie Turda; Muzeul Județean Vrancea; Muzeul Golești; Muzeul Dunării de Jos Călărași; Muzeul Județean Buzău; Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș; Muzeul Județean Mureș; Muzeul Județean Teleorman; Muzeul Național de Geologie; Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației; Muzeul Național al Agriculturii Slobozia; Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi; Muzeul Național al Literaturii Române București; Muzeul Național George Enescu; Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia-Mare și Ansamblul Muzeal Național Curtea Domnească Târgoviște.
Acest proiect expozițional este parte din marca culturală „Museums Meet Museums” a Rețelei Naționale a Muzeelor din România și a fost implementat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național și al Asociației Centrul Memorial Dr. Gheorghe Telea-Bologa din Sibiu. Expoziția va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român, până la 31 decembrie.