Poveștile morilor de apă de la Rudăria, într-o carte-document

 

Comuna Eftimie Murgu a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, lansarea volumului „Morile de la Rudăria. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin”.

 

Rezultat al unei munci desfășurate pe parcursul ultimilor ani, ce a presupus documentarea în detaliu a morilor de apă de pe Valea Rudăriei, vechi de peste o sută de ani, volumul „Morile de la Rudăria. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin” spune povestea unui sit unic în România. Abia ieșită de la tipar, cartea a fost lansată acasă, la morile de apă, în comuna Eftimie Murgu (Rudăria), în prezența autorului, Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat, care a inițiat, în urmă cu câțiva ani, proiectul „Hai la Rudăria!”.

 

„În paginile volumului sunt cercetate în detaliu cele 22 de mori din Rudăria, dar și cele trei mori din afara satului, mai puțin cunoscute publicului. Sunt identificate și descrise 10 mori dispărute, două firize, dar și alte modalități ingenioase de folosire a apei. Prezentarea cărții a fost însoțită de un scurt film documentar realizat la Rudăria în 2001 de către Muzeul Astra din Sibiu. Filmul realizat atunci a stârnit multe emoții în rândul participanților din localitate pentru că surprinde oameni și momente dispărute din viața satului”, a transmis echipa Acasă în Banat. În prezentarea cărții, autorul Radu Trifan a vorbit despre particularitățile morilor de la Rudăria, despre istoria mai puțin cunoscută a modului în care au fost construite și despre provocările pe care Rudăria trebuie să le înfrunte pentru a păstra specificul local în contextul presiunii exercitate de fenomenul turismului de masă.

 

Volumul a fost tipărit cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, iar următoarea prezentare va avea loc la Timișoara, în data de 6 martie, de la ora 14.00, la Infocentrul turistic al județului Timiș de la Bastionul Theresia.

 

Sursă foto: Asociația Acasă în Banat. Credit foto: Andrei Ciorman

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available