Prea puţini români trăiesc cu siguranţa zilei de mâine

 

6 din 10 români sunt sceptici când vine vorba despre siguranţa zilei de mâine, principali responsabili fiind considerați politicienii și instituțiile statului, relevă un studiu sociologic făcut public, astăzi, 27 octombrie, cu ocazia Zilei Naționale a Sustenabilității.

 

Studiul realizat de reprezentanți ai societății civile, respectiv de organizația neguvernamentală Ambasada Sustenabilității în România, urmăreşte opiniile românilor despre siguranţa zilei de mâine și cât de validă este sintagma „Sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine” prin corelarea nevoilor exprimate de cetățeni cu Obiectivele de Sustenabilitate definite de Națiunile Unite.

 

Siguranţa zilei de mâine este văzută de români ca o realitate normală pe care şi-o doresc. Principalele domenii vizate de aceştia sunt munca (72%), sănătatea (71%) şi educaţia (60%). Punctual, nevoile românilor sunt reprezentate în primul rând de salarizare, respectiv salarii echitabile, adaptate la prețuri (72%), dar și de stabilitatea locului de muncă (70%). Oamenii își doresc, de asemenea, un sistem de sănătate sigur şi de încredere (71%), iar analizele şi controalele periodice medicale să se poată face gratuit sau măcar la prețuri accesibile (69%). În domeniul educației, respondenții vor să avem un sistem de învăţământ bine structurat, calitativ, cu profesori pregătiţi şi infrastructură şcolară bine pusă la punct (60%). Nu în ultimul rând, românii vor o țară cu rata de criminalitate zero, fără tâlhari și oameni ai străzii periculoși (57%), dar și o țară puternică din punct de vedere financiar (52%).

 

„Astăzi, 27 octombrie, este Ziua Națională a Sustenabilității. Începând cu acest an, Ziua Sustenabilității în România este recunoscută oficial de statul român. Folosim acest prilej pentru a le spune românilor că sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine. Cu această ocazie festivă, noi, cei de la Ambasada Sustenabilității în România, împreună cu cetățenii României, le transmitem liderilor formali ai acestei țări care sunt prioritățile din perspectiva românilor în ceea ce privește nevoia de siguranță pentru ziua de mâine. Atât timp cât trăim în frică, construim de pe o zi pe alta și nu reușim să ne asigurăm un viitor sustenabil. O națiune sustenabilă, sănătoasă și prosperă, poate fi construită numai cu predictibilitate și doar având siguranța zilei de mâine”, declară Dragoș Tuță, președintele Ambasadei Sustenabilității în România.

 

Studiul a fost realizat cu sprijinul agenției IZI Data în perioada 13-20 octombrie 2023 și a inclus atât o componentă calitativă (două focus grupuri desfășurate online, cu participanți femei și bărbați cu vârste între 20 și 30 ani, din mediul urban și rural), cât și una cantitativă (1009 chestionare, reprezentative la nivel național urban-rural, bărbați și femei cu vârsta între 18 și 64 ani, utilizatori de internet). Rezultatele detaliate ale studiului, care are o marjă de eroare de 3%, pot fi consultate la acest link.  

 

Sursă foto: doing business.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available