Premieră naţională. Reşiţa, pe harta exclusivistă a oraşelor lumii care găzduiesc Expoziţia „Nikola Tesla” a Muzeului Naţional din Belgrad

 

Pentru prima dată în România, Muzeul „Nikola Tesla” din Belgrad va prezenta, în această toamnă, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, expoziţia itinerantă dedicată unuia dintre cei mai mari inventatori ai lumii – omul de ştiinţă de etnie sârbă Nikola Tesla. Evenimentul face parte din Agenda Culturală Reşiţa 250. 

 

O delegaţie din Republica Serbia s-a aflat, ieri, la Primăria Reşiţa, pentru a stabili detaliile unui eveniment care va aduce în capitala Banatului Montan expoziţia unuia dintre cele mai importante muzee europene. Este vorba despre Muzeul „Nikola Tesla” din Belgrad, o instituție științifică și culturală unică în Serbia şi în lume, fiind singurul muzeu care păstrează moștenirea originală și personală a lui Nikola Tesla – inventator, fizician, inginer mecanic și inginer electrician, considerat pionier în domenii precum robotica, știința calculatoarelor sau fizica nucleară.

 

„Am avut plăcerea să primesc delegația condusă de doamna Ivona Jevtić – directorul Direcției de Cultură din Belgrad, cu care am stabilit ultimele detalii pentru organizarea la Reșița a Expoziției Nikola Tesla. Astfel, în contextul Agendei Culturale Reșița 250, cu sprijinul consulului general al Serbiei la Timișoara, domnul Vladan Tadic, și al doamnei Liubiţa Raichici, Reșița marchează o premieră națională, fiind gazda unei expoziții ce se desfășoară în orașe precum Shanghai, Buenos Aires, Dubai, Milano, Barcelona, de fiecare dată reușind să strângă zeci de mii de vizitatori. În 15 septembrie aceasta va fi deschisă la Trieste, după care urmează Reșița, în incinta Muzeului Banatului Montan”, a afirmat edilul Reşiţei, Ioan Popa.

 

Data exactă la care va fi vernisată expoziţia urmează să fie stabilită. În cadrul acesteia, vizitatorii vor putea vedea o parte din patrimoniul impresionant al muzeului din Belgrad dedicat savantului Nikola Tesla, ce conţine peste 160.000 de documente originale, peste 2.000 de cărți și periodice, peste 1.200 de exponate istorice şi tehnice, peste 1.500 de fotografii și plăci fotografice din sticlă cu articole tehnice originale, instrumente și dispozitive şi peste 1.000 de planuri și desene.

 

Mai multe detalii despre expoziţia Nikola Tesla sunt disponibile pe site-ul nikolateslamuseum.org/en/exhibitions.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite